Jindřichovické bačování? Guláš, ovce, pastvina
04.08.2009 | Týden
O tom, že krávy nejsou fialové jako čokoláda Milka a jehněčí maso nesmrdí po ovcích, přesvědčovali děti i dospělé zemědělci v Jindřichovicích pod Smrkem. Na Řasnickém kopci uspořádali takzvané 1. jindřichovické bačování - den na pastvinách mezi ovcemi, krávami a koňmi.
Pořadatelé chtějí, aby se oslava ovcí a také první senoseče stala novou tradicí regionu, řekl Karel Mařík, který je jedním z organizátorů."Návštěvníkům ukazujeme práci s dobytkem a nabídneme jim naše bioprodukty. Tím si chceme vychovat nové zákazníky," dodal Mařík, který chová přes 210 ovcí a 20 kusů hovězího dobytka.
Ve Frýdlantském výběžku se ovce zabydlely na více místech, celkem jich tam soukromí zemědělci drží kolem 1500 kusů. Jde o odolné anglické plemeno Romney Marsch, které se hodí do podhorských oblastí. "Chováme je na vlnu a maso. Budou ale dávat i mléko," dodal Mařík. Do Anglie také míří vlna, kterou ze svého stáda získá, z každé ovečky je jí asi asi šest kilo. "Za kilogram tam dostanu kolem 16 korun , u nás jen pětikorunu," poznamenal.
Od pohádky k jehněčímu guláši
Den s ovcemi zahájila bačovská povídka, po ní následovala přeháňka ovčího stáda a koňská show. Návštěvníci si zkoušeli plstění a barvení vlny. K obědu dostali z kotlíku jehněčí guláš s haluškami. Děti cvičily házení tomahawkem, výrobu slaměných panáků a mohly se i projet na koni. Pořadatelé připravili program až do večera zakončený posezením u táborového ohně.
V Jindřichovicích se otevřel před nedávnem také skanzen se starodávnými vesnickými staveními, s větrným mlýnem, roubeným chlévem, historickou zemědělskou technikou i s domácími zvířaty. S pomocí evropských fondů ho tam vybudovalo sdružení Lunaria, jehož cílem je vrátit krajině v Jindřichovicích ráz, který si uchovávala do doby, než ji poznamenala moderní zemědělská velkovýroba.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



