Ztučnělé krávy více trpí zánětem dělohy
26.08.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Tělesná kondice dojnic v průběhu stání na sucho je rozhodující pro to, zda krávy po porodu onemocní na zánět dělohy nebo zadržení lůžka. To uvedla Dr. Claire Ponsartová z francouzského svazu inseminačních stanic u příležitosti Dne zdraví skotu, který se konal v Giessenu.
Expertka demonstrovala existenci přímého vzájemného vztahu mezi tělesnou kondici v období stání na sucho a výskytem zdravotních problémů v okoloporodním období jakými jsou především horečka, zadržení lůžka a endometritidy na výsledcích výzkumu, v jehož rámci bylo vyšetřováno 234 holštýnských krav na druhém či dalším teleti.
Konkrétní výsledky: U zvířat s BCS ve výši 3,5 nebo vyšší těmito zdravotními problémy po otelení trpělo 42,9 % plemenic. Při kondičním stupni pod 2,5 bylo problémy postiženo 34,3 % suchostojných dojnic. Naproti tomu při BCS v rozmezí mezi 2,5 a 3,5 záněty dělohy a poporodním zadržením lůžka trpělo jen 16,7 % matek.
V žádném případě by nemělo kondiční skóre v období stání na sucho klesnout pod hranici 2, protože podle Ponsartové poté trvá velmi dlouho než se u otelených krav normalizuje jejich pohlavní cyklus.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



