Využití přírodních emulgátorů
10.09.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Přirozeným zdrojem emulgátorů jsou např. slunečnicová semena a hnědá rýže. Pokud se použijí extrakty z těchto surovin, může být ve výrobku dosaženo požadovaného účinku, aniž by se přidal samotný emulgátor s číslem E, patřící mezi aditiva (např. fosfatidy amonné E 442 nebo estery mono- a di-glyceridů s kyselinou citronovou), nebo třeba sójový lecitin, u něhož musí být upozorněno na možný alergický účinek.
Cargill uvedl na trh lecitin Topcithin SF ze slunečnice, který lze použít do čokolád, žvýkacích bonbonů, žvýkaček a omáček. Při jeho použití lze snížit množství kakaového másla, a tím snížit náklady. Cargill používá surovinu z Ukrajiny, jejíž konečné zpracování probíhá na lince ve Vigonza (Itálie).
Firma Stockton, Kalifornie, vyrábí patentovaným postupem přípravek „Natural Cloud“, z hnědé rýže, který nahradí bromované rostlinné oleje ze sojových bobů při přípravě nápojů obsahujících citrusové oleje a podobajících se mléčným emulzím.
Q-Naturale od National Starch Food Innovation (New York) je emulgátor vyrobený v závodě zpracovávajícím semena keře quillaja, který může nahradit akáciovou gumu tím, že vytváří micely kolem olejových kuliček.
Modifikovaný škrob EmCap od Cargill (lipofilní funkce se dosáhne chemickou modifikací, při níž se přidá oktenylová skupina, hydrofilní funkce se ovlivní změnou vlastní struktury amylózy a amylopektinu) může nahradit akáciovou gumu v tom, že zachycuje aromatické oleje a esence a vytváří emulze využitelné v nápojích či salátových dresincích.
Cremodan Hi-Whip od Danisco je použitelný při výrobě mražených krémů s prodlouženou skladovatelností.
Pro náhrada tuku v nízkotučných mražených krémech vyvinul Tic Gums směs emulgátorů a hydrokoloidů IC EZ.
Při výrobě pomazánkových tuků šorteningů tukových náplní je výhodné použití emulgátorů Danisco a stabilizátorů Grinsted PGPR (polyglycerol polyricinoleáty ) zabraňujících separaci tuku a vody.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



