Detekce živých buněk E. coli v mletém hovězím mase
17.09.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Nová metoda, která rozlišuje mezi mrtvými a živými buňkami E. coli.
Vědci z University of Missouri (USA) vyvinuli novou metodu k detekci živých buněk E. coli O157:H7 v mletém hovězím mase. Tato dvoukroková metoda rozlišuje mezi mrtvými a živými buňakmi E. coli. Podle profesora Azlina Mustaphy z University of Missouri mrtvé buňky nezpůsobují onemocnění lidí, ale již 10 živých buněk může způsobit vážné onemocnění střev.
Metoda stanovení je založena na PCR (polymerázové řetězové reakci) – rychlé, spolehlivé metodě detekce a identifikace patogenů v potravinách. PCR však nedokáže rozlišit živé mikrobiální buňky od mrtvých. Přítomnost mrtvých buněk může vést k falešně pozitivním výsledkům, na základě kterých by mohlo dojít ke stahování výrobku z trhu.
Aby se tomuto zamezilo, výzkumníci barví vzorky barvivem nazvaným EMA (ethidium bromide monoazide). EMA neproniká živými buňkami, ale dostává se do mrtvých buněk. V mrtvých buňkách se EMA váže k molekulám DNA, ty se stávají nerozpustnými a pro PCR testy neviditelnými.
Výzkumníci byli úspěšní v použití nové techniky u mletého hovězího masa, kuřat a vajec. Kromě toho testování trvá 12 hodin, zatímco testy při použití starších metod trvají dva dny.
Více informací ve zprávě University of Missouri.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



