Uměle změnili vůni kukuřice, teď odstrašuje škůdce
21.09.2009 | Aktuálně.cz
Rostliny kukuřice dostaly novou vůni a začaly jí odpuzovat larvy, které je chtěly sežrat. To je výsledek společné práce vědců z univerzity ve švýcarském Neuenburgu a Ústavu Maxe Plancka v německé Jeně.
Rostliny kukuřice dostaly novou vůni a začaly jí odpuzovat larvy, které je chtěly sežrat. To je výsledek společné práce vědců z univerzity ve švýcarském Neuenburgu a Ústavu Maxe Plancka v německé Jeně.
Voňavé kořeny nechutnaly
Nová, v Evropě vytvořená genově modifikovaná kukuřice už byla vyzkoušena při polních pokusech ve Spojených státech, protože Evropa je vůči genetickému inženýrství zdrženlivá.
Jak uvádí server gmo-compass.org, pokusy prokázaly, že kořeny této kukuřice byly ve srovnání kukuřicí konvenční podstatně méně poškozeny. Množství škůdců se při tom snížilo o šedesát procent.
To je podobný výsledek, jaký se dosahuje při postřicích chemickými látkami, ovšem v tomto případě nebylo nutné průmyslové chemikálie používat.
V Česku nepovoleno
Není jisté, zda se tato genová úprava kukuřice nakonec bude používat i v běžné praxi.
Genetičtí inženýři totiž používají i jinou genetickou úpravu kukuřice, při níž do této plodiny vnesou gen z běžné půdní bakterie Bacillus thuringiensis. Jedna varianta takto upravené plodiny pak usmrtí larvu bázlivce, která se do ní zakousne. Jiným živočichům však neškodí.
Odpuzování škůdců pomocí změněné vůně je tedy méně účinné. Avšak vyzkoušelo postup, který by se dal v budoucnu uplatnit v jiných zemědělských plodinách.
Bázlivec kukuřičný (Diabrotica virgifera)je brouk z čeledi mandelinkovitých, který se dostal do Evropy z Ameriky a od začátku devadesátých let 20. století se zde šíří. Objevuje se stále více i v Česku. Použití žádné geneticky upravené kukuřice odolné vůči tomuto škůdci není u nás povoleno.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



