Houbaři odchází z lesů s prázdnou. Na vině je sucho
05.10.2009 | Týden
Období sucha, které postihlo v posledních měsících Českou republiku, i nadále pokračuje a nepříznivě ovlivňuje růst hub. Zlepšení situace není stále na obzoru a klasická podzimní houbařská sezona, která by potěšila běžné houbaře, nás podle odborníků zřejmě letos nečeká, řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.
"Sucha jsou dlouhodobá a drobnější srážky z posledních dnů nedávají velkou naději, protože jich bylo málo," uvedl Borovička. V průběhu října a listopadu by se však podle něj mohly objevit některé podzimní druhy, jako je čirůvka fialová, kterou však mnoho houbařů nesbírá.
Houby se prý nicméně v omezené míře sporadicky objevují na některých místech, jako například na Českomoravské vysočině nebo v Novohradských horách. Úspěšní mohou být sběrači i na severu Čech v okolí hradu Bezděz. Výskyt je však velmi lokální a omezený často jen na jedno údolí či kopec. Jejich nalezení je tak většinou otázkou náhody. Na podmáčených místech někde rostou pod břízami kozáci a křemenáče. Objevují se občas i některé druhy holubinek a kdo má štěstí, může údajně najít i pravé hřiby.
Jen vzácně jsou ke spatření václavky a klouzky. Také podzimní druhy hub se zatím neobjevují. Patří mezi ně mimo jiné i čirůvka fialová a strmělka mlženka, které však potřebují větší chlad, aby nastartovaly růst. Ani rozsáhlejší výskyt obávané muchomůrky zelené již údajně nehrozí. Spíše je nyní podle Borovičky možné narazit na jedovaté druhy pavučinců a muchomůrku tygrovanou.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



