Svaz vinařů ocení vinařství za inovaci
12.10.2009 | tyden.cz
Tuzemští vinaři mají od letošního roku možnost získat ocenění nejen pro svá vína, ale i pro celý podnik. Svaz vinařů vyhlašuje první ročník soutěže Vinař roku. Cílem je vybrat nejlepší vinařskou firmu, která svým podnikáním v oboru nadmíru pozitivně vybočuje z řady ostatních, řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Vítěz bude vyhlášen v březnu, kdy se koná Salon vín.
Mezi hlavní kritéria hodnocení vinařství bude patřit přístup k produkci, technologie zpracování tuzemských hroznů i výroba vína. Soutěže se může účastnit jakékoliv vinařství, ať už ve formě fyzické nebo právnické osoby, které podle zákona přispívá do Vinařského fondu.
Vítěz bude vyhlášen na Salonu vín
Vinařství ale musí do soutěže nominovat jedna z vybraných odborných institucí, dodal Půček. Mezi těmi je kromě zástupců Svazu vinařů například Národní vinařské centrum, Vinařská akademie z Valtic, Asociace hotelů a restaurací, Asociace sommelierů, Cech vinařů nebo Sdružení šlechtitelů révy vinné. Každá nominuje deset vinařství, která svým podnikáním v oboru přispěla v letošním roce k rozvoji a modernizaci vinařství.
V lednu vybere komise pět finalistů, vítěz bude vyhlášen v březnu při příležitosti uvedení nového ročníku Salonu vín. Vítězné vinařství získá plaketu a umístění do Síně slávy vinařství, která vzniká v Národním vinařském centru ve Valticích.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



