Živnostníci mohou získat značku "Haná"
15.10.2009 | Denik.cz
Na vývěskách obecních úřadů se objevily plakáty vyzývající výrobce, aby se pro své produkty snažili získat značku „HANÁ – regionální produkt“.
V nejbližších týdnech budou takto označeny první výrobky, u nichž je garantován původ, originalita a vazba k regionu. Zavedení systému značek na území Hané finančně podpořil i Olomoucký kraj.
Podobné značení už funguje v deseti regionech České republiky. Výrobky či produkty, které je nesou, musí splňovat řadu náročných kritérií. „Certifikát zaručuje nejen skutečně místní původ výrobku, ale také jeho kvalitu a šetrnost vůči přírodnímu prostředí. Značku tak získávají produkty vyrobené tradiční technologií, ručně nebo z místních surovin. Výjimečné jsou vysokou kvalitou a jedinečné ve vztahu k regionu,“ vysvětlila Dominika Doláková ze sdružení Aktiv+, které regionálním koordinátorem projektu.
Ovčí i jehněčí produkty
V sousedství používají značení regionálních výrobků například v Moravském krasu. Držitelem certifikátu jsou třeba manželé Vítkovi, kteří mají ovčí farmu v Kunštátě. „Nám tato značka pomohla s odbytem jehněčího masa do některých lepších hotelů. Jejich manažeři upřednostňují domácí produkty před masem australským či novozélandským,“ prozradil majitel farmy Vladislav Vítek.
Někteří živnostníci oslovení agenturou zatím z různých důvodů váhají. „Od značky žádný konkrétní přínos neočekávám, beru to spíš jako prezentaci našeho regionu v ostatních částech republiky. Já sama zatím přihlášku k certifikaci zvažuji, protože Brodek u Konice, kde sídlíme, už vlastně Haná není,“ vyjádřila svůj názor Miloslava Zatloukalová, která vyrábí ozdobné předměty ze slámy.
O přidělení značky rozhoduje nezávislá komise podle schválených pravidel,“ ujistila Dominika Doláková s tím, že zemědělci, živnostníci, malé a střední firmy mají jedinečnou šanci získat pro svůj výrobek prestižní značku.
Poprvé zasedne komise v úterý 27. října.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



