Hospodářskou krizi pocítil i napajedelský hřebčín
16.10.2009 | vetweb.cz
Klienti na dražbách méně nakupují
Soukromí majitelé mají menší zájem o připouštění svých klisen napajedelskými hřebci. Z chovatelského pohledu se hřebčínu daří, z ekonomického hlediska je to horší. Hřebčín nabízí 12 plnokrevných hřebců, majitel klisny zaplatí za připuštění průměrně 20.000 korun. Připuštěných klisen bylo letos asi o 40 méně, než v předchozích letech. Hřebčín má nyní přibližně 260 koní, plnokrevných ročků na prodej asi 20. Co se týče počtu klientů, tak tendence je stoupající. Dalším zdrojem příjmů hřebčína je prodej koní. Hřebčín na Chovatelském dni (24. 9. 09) představil potencionálním kupcům deset plnokrevných ročků. Kromě toho si stovky návštěvníků mohly prohlédnout i klisny s hříbaty a napajedelské plemenné hřebce. V minulých letech hřebčín pořádal i dražby, jež jsou naprosto samozřejmé v zahraničí. Klienti ale přestali na dražbách nakupovat. Hřebčín nabízí i další služby. Klisny jiných majitelů zde například mohou rodit v odpovídajících podmínkách a pod dohledem zkušeného personálu. V budoucnu se chce firma více soustředit na spolupráci se středními a vysokými školami.
Napajedelský hřebčín, který je nejstarším hřebčínem s chovem anglického plnokrevníka v ČR, byl založen v roce 1886. Brzy dosáhl úctyhodných úspěchů. Zlaté období skončilo smrtí majitele Aristideho Baltazziho v roce 1914. V roce 1992 byly stáje zprivatizovány a nyní patří opět k nejlepším zařízením svého druhu v České republice.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



