Orba snižuje ztráty živin
21.10.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ztráta živin z půdy se při redukovaném zpracování nesnižuje. To ukázaly výzkumy francouzského ústavu Arvalis Institut du Végétal. A ztráty fosforu dokonce stouply, jestliže bylo zpracování půdy redukováno.
Vědci ve více než 15 let trvajícím pokusu zjistili, že ukládání dusíku v půdě není systémem zpracování půdy téměř ovlivněno. Podsev přes zimu často bývá mnohem efektivnějším způsobem, jak dusík v půdě udržet. Na plochách bez zpracování stoupají ztráty dusíku ve formě plynného amoniaku nebo N2. Ve výzkumném podniku institutu Arvalis v Boigneville činil rozdíl ztrát mezi pozemky s přímým výsevem a pozemky zpracovanými pluhem až 10 kg N/ha ročně.
Fosfor je v půdě obvykle fixován jinými minerály. Vyskytuje se v koncentrované formě v hloubce ornice, popř. se nachází při minimálním zpracování půdy ve svrchní vrstvě. Zatímco při zpracování půdy pluhem se fosfor mísí v pracovní hloubce s humusem a jinými materiály, při redukovaném zpracování půdy je náchylnější k vymývání povrchovými vodami.
Arvalis proto doporučuje provádět hnojení fosforem pod hloubku setí při přímém výsevu nebo aplikací rychle se vsakující kejdy po redukovaném zpracování půdy.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



