Začaly výlovy rybníků, vánoční kapři nepodraží
26.10.2009 | Denik.cz
Bez velkých změn očekávají rybáři ceny kaprů, které si budou lidé kupovat na vánoční stůl. V těchto dnech přichází zlatý hřeb rybářské sezóny – začaly výlovy rybníků. Rybáři hovoří o mírně nadprůměrné sezóně.
„Očekávám mírně nadprůměrný rok. Naše rybářství je napájeno z Moravy, s dostatkem vody nebyl problém. Chuťová kvalita ryby by měla být dobrá, použili jsme kvalitní krmení. Navíc máme písečné rybníky, takže ryby neobsahují bahnité příchutě,“ vysvětlil Jiří Zahradníček z Tovačovských rybníků.
Co poznamenalo letošní sezónu? Na jaře si prošla většina rybníků v posledních letech tradičním trápením – nálety kormoránů. „Kormoráni u nás nehnízdí, ale jejich hejna táhnou vždy na jaře. Když začnou řádit na rybníce, je to hrůza. Ryby někdy doslova lezou na břeh. Ptáci jsou dobře organizovaní, dokáží zahnat ryby do rohu a spoustu jich poškodí. Dříve kormoráni nalétávali jen na větší rybníky, teď objevili už i menší, kde jsme dříve ryby schovávali,“ posteskl si Zdeněk Horák z rybářství v Nové dědině.
Nutná jarní dosádka
Nejen opeřenci však letos přidělávali rybářům starosti. „Měli jsme problémy na jaře. Zejména v menších pískovnách kolem Moravy, které jsou už starší a zanesené povodni, ryby těžko přečkávají zimu. Letos v podstatě nebylo jaro, zimní teploty se náhle přehouply ze zimních na dvacetistupňové letní hodnoty. Pro rybu je to obrovský šok. Měli jsme proto dost velký úhyn kaprů, jaký dlouho nepamatuji. Museli jsme dosazovat,“ uvedl hospodář olomouckého sdružení Českého rybářského svazu Václav Zelníček.
Ideální počasí pro vydařenou sezónu jsou letní teploty dvacet osm stupňů přes den a noční kolem devatenácti. „Druhá polovina léta taková skutečně byla, ale v červenci byla velká vedra i v noci. Rybníky se pak přehřívají, ryba nemá dostatek kyslíku a dusí se. Srpen už byl ale teplotně dobrý,“ podotkl Zahradníček.
Rybáři neočekávají pohyb v cenách ryb oproti loňsku. „Ceny odhaduji zhruba stejné jako loni,“ potvrdil Horák. Přizvukuje mu i jeho kolega Zelníček: „Kapr se teď pohybuje kolem pětašedesáti korun,“ dodal.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



