Jihomoravští vinaři patří mezi českou elitu
03.11.2009 | Denik.cz
Více než pět set padesát vzorků vín se letos ucházelo o ocenění Top 77 vín České republiky. Jihomoravští vinaři se opět umístili na předních příčkách soutěže.
Oproti minulým rokům získalo letos nejvyšší méně vzorků. „Bude ti tím, že mladí degustátoři mají více zkušeností ze zahraničí, a proto jsou i přísnějšími porotci,“ uvedl vedoucí hodnotící komise soutěže Top 77 Eduard Postbiegl z brněnské Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity.
Tato vinařská soutěž je zvláštní tím, že pořadatelé kladou mimořádný důraz na nezávislost a objektivitu poroty. „Žádný člen komise nesmí být spojován s výrobci vína a navíc letos porota hodnotila vína ve džbáncích. Degustátoři tak nebyli ovlivněni tvarem lahve, který by mohl být rozpoznatelný,“ vysvětlil ředitel soutěže Dan Mádr.
Nejlepší vína byla nazvána mimořádnými
Soutěže se letos zúčastnilo přes pět set padesát vzorků od skoro sto padesáti vinařů. „Nejvyšší hodnocení bylo pět hvězdiček. Tato vína jsme nazvali mimořádnými. Čtyři hvězdičky získala vína výborná a tři vína velmi dobrá,“ sdělil Mádr.
Nejvyšší ocenění získal například v kategorii suchých vín vzorek z čejkovického Vinařství Veverka, nebo bořetického vinařství Stanislava Pazderky. Z jižní Moravy jsou i vítězové kategorie ostatních vín. Pět hvězdiček získalo Vinařství Lahofer z Dobšic na Znojemsku či Znovín Znojmo. „Slavnostní vyhlášení výsledků jsme naplánovali na středu do brněnského hotelu International,“ řekl Mádr.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



