KURZ ZÁKLADŮ PERMAKULTURY + OSIVO jako důležitý zdroj kulturního dědictví - 9. - 11. 9.2011 - Krásná Lípa

Datum:

9.9.2011  18:00 - 11.9.2011  16:00

Místo konání:

ZAHRADA DOBRA v areálu společnosti Nobilis Tilia Vlčí Hora 147, Krásná Lípa, 407 46

Organizátor:

Nobilis Tilia s.r.o.Adresa WWW: www.nobilis.cz

Kontakt:

Kateřina Horáčková, 773 111 904, zahrada.dobra@gmail.com

Kategorie:

Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

  

Pěstování zdravého jídla začíná u zdravého osiva. Uchovávání vlastního osiva patří k základním znalostem v systému trvale udržitelného pěstování. 

Dozvíme se jak zamezit nechtěnému sprášení, jak udržet čistotu odrůd, o důležitosti krajových odrůd.... ke zdravému pěstování potřebujeme zdravou půdu, a tak nevynecháme ani základy správného kompostování, práce s půdou, osevní postupy a další témata, které přivezete vy jako účastníci. 

Podle počasí bude praktická část kurzu: sběr a čištění osiva; údržba porostů v zahradě, příprava materiálů do suchých vazeb na dekorace vánoční a dušičkové. 

Poznáme základy permakultury, koloběh živin v půdě, správné kompostování, mnoho léčivých rostlin, a do detailu probereme jak uchovávat vlastní osivo - základní znalost při budování bio zahrady a nezávislého pěstování. 

Tento kurz je jedním se seriálu vzdělávacích a pracovních setkání projektu ZAHRADA DOBRA, který má za cíl vybudování dobrovolnické základny pro údržbu botanické permakulturní bio zahrady na Vlčí Hoře. Za vaši pomoc na zahradě dostanete odborné informace a zkušenosti z oblasti pěstování sebe i svého okolí.

Program

ZAHRADA DOBRA je projekt na podporu dobrovolnictví ... i z malého semínka může nakonec vyrůst obrovský strom ... Rok 2011 je Evropským rokem dobrovolnictví. Na Vlčí Hoře v Českosaském Švýcarsku jsme připravili soubor praktických kurzů, které dobrovolnictví oslavují a rozvíjejí. Jejich společným tématem je permakultura a trvale udržitelné pěstování. Permakultura bývá popisována zejména jako způsob pěstování a navrhování zahradních ploch. Jde zároveň o způsob, jak vytvářet a udržet fungující vztahy mezi sebou samým a světem, mezi lidmi, a stejné principy jako při navrhování funkční zahrady lze použít v každodenním životě každého z nás. Účastníci kurzů za svou pomoc v zahradě získají odborné informace týkající se ekologického pěstování, ochrany přírody a krajiny, zpracování přírodních materiálů, tradičních metod zpracování a uchovávání potravin, ale také péče o sebe samé. Kurzy se konají v areálu a ve spolupráci se společností Nobilis Tilia, která je výrobcem přírodní aromaterapeutické kosmetiky, a tak je i možnost dozvědět se jak využít aromaterapii v péči o tělo i duši. Kurzy mají společné: V pátek večer příjezd, večeře, a seznámení se v čajovně na Vlčí Hoře, kde je i zahrada. V sobotu ráno začneme teorií a informativní částí, odpoledne bude praktické v areálu zahrady. V neděli budeme pokračovat podle počasí venku, program ukončíme v 16 hodin. S sebou vezměte: pracovní oblečení a obutí, pohodlné oblečení, spacák a karimatku (jogamatku), potřeby k zapsání poznámek, dobrou náladu a nadšení; cokoliv, co souvisí s tématem kurzu a rádi byste sdíleli s ostatními účastníky (například osivo nebo knihy). Cena kurzu: 1.200,- Kč za osobu a víkend. V případě vaší účasti na více kurzech je možné dohodnout slevu. Zálohu ve výši 600,- Kč zasílejte nejpozději 14 dnů před začátkem kurzu na č.ú. 206233168/0300 a do poznámky pro příjemce napište název kurzu, na který se hlásíte. Účastnický poplatek je symbolický a slouží na pokrytí základních potřeb, tj energií a jídla, které bude společné a připravené z bio surovin a z velké části z místních zdrojů, a bude veganské. Ubytování je možné v seminární místnosti zdarma (vezměte si spacák a karimatku), venku v zahradě ve vlastním stanu, anebo ve 2 - 6 lůžkových pokojích v blízké faře na Sněžné (3km) za výhodný poplatek (cca 100,- Kč). V okolí je bohatá nabídka různého ubytování, viz naše stránky.

PROGRAM KURZŮ V PERMAKULTURNÍ ZAHRADĚ DOBRA na VLČÍ HOŘE 9. - 11. 9. 2011 ZÁKLADY PERMAKULTURY - OSIVO jako důležitý zdroj kulturního dědictví Kateřina Horáčková + Hana Štroblová Pěstování zdravého jídla začíná u zdravého osiva. Uchovávání vlastního osiva patří k základním znalostem v systému trvale udržitelného pěstování. Dozvíme se jak zamezit nechtěnému sprášení, jak udržet čistotu odrůd, o důležitosti krajových odrůd.... ke zdravému pěstování potřebujeme zdravou půdu, a tak nevynecháme ani základy správného kompostování, práce s půdou, osevní postupy a další témata, které přivezete vy jako účastníci. Podle počasí bude praktická část kurzu: sběr a čištění osiva; údržba porostů v zahradě, příprava materiálů do suchých vazeb na dekorace vánoční a dušičkové.

16. - 18. 9. 2011 PERMA JÓGA - Základní semínka Svobodného růstu - permakutlura v osobním rozvoji Kamila Brenková + Kateřina Horáčková Spojte se se svou přirozeností skrze jogu, pohyb, zpěv a meditaci - naučíme se uvolnit a odprostit se od nánosů, které nám brání být přirození, žít v radosti a svobodně růst. Naučíme se základy meditace v pohybu společně s jogovými asanami a mantrami - povíme si, co mantry jsou a zažijeme jaký mají vliv na naše vědomí. V zahradě si pak ukážeme, že život a příroda kolem nás jsou odrazem toho, co se děje uvnitř nás samotných - a osvojíme si techniky, přes které můžeme započít růst naší vnitřní a vnější zahrady. V prakticé části budeme pozorovat společenství rostlin a jejich přirozený vývoj (sukcesi), rozeznávat co odstranit a ponechat růst, aby výsledkem bylo harmonické soužití k užitku všech zúčastněných, včetně plodů pro naše tělo, tj jídlo. V permakulturním jazyce půjde o práci v zóně 00 (tj osobní) a zóně 01 (nejbližsí zahrada). V jazyce běžném budeme plít a přesazovat připravené rostliny, s cílem vytvořit trvalou plodící zahradu.

Program: V pátek se sejdeme u večeře v 18 hodin, 21 h zahajovací rituál.

Sobota ráno: čaj v 7.00 hodin; 7.30 - 9.00 h joga asana; 9.00 - 10.00 h snídaně; 11 - 13 h praxe venku; 13 - 15 h oběd; 15 - 17 h praxe venku; 17 - 19 h mantra joga a meditace; 19 hodin večeře, po které bude volný program.

Neděle: čaj v 7.00 hodin; 7.30 - 9.00h joga; 9.00 - 10.00 h snídaně; 11 - 13 h praxe venku; 13 - 15 h oběd; 15 - 17 h venku; v 16 h začneme ukončovací rituál.

30. 9. - 2. 10. 2011 ZDRAVÁ RECYKLACE v zahradě a v životních cyklech Monika Michaelová + Zbyněk Šedivý Propojení antroposoficé medicíny a tradičních učení v pohledu na přeměnu rostlin, proces odumírání a tvorbu nového života. Transformace přebytků, zbytků a proces dokončování jsou přirozenou součástí životních cyklů rostlin i lidí. V pracovní části kurzu budeme zkoumat kompost, zakládat nové záhony různými způsoby a sázet stromy a keře. Tento víkend se dozvíme více o recyklaci a prakticky vyzkoušíme zdravé kompostování. Svět rostlin, jejich růst, krása a zánik má pro nás lidi mnoho užitku a inspirace. Rostliny obecně přinášejí do našeho života kvalitu vody. Jejich hlavním učením je rozvíjení citu a odevzdání. Právě část odevzdání a zániku všeho, co už nemá síllu žít, co odumírá a odchází z našich životů bude hlavním tématem tohoto setkání. Vedle práce s kompostem na zahradě se budeme zabývat také tím, co v našich životech „kompostuje“ a uvědomit si, jak zdravě využít zdánlivě těžkých, nedokončených anebo už nepotřebných věcí. Meditacemi a praktickými jednoduchými dechovými technikami se naučíme jak transformovat vlastní pocity, spojit se se zdrojem energie a proměnit „nadbytečné“ v prospěšné. V praxi pak poznáme jak vše, co odumírá, je v dalším cyklu základem pro nový život a nový začátek.

Program: Pátek večer: šamanismus, svět rostlin, povídání o tradičních učeních jihoamerických šamanů i českých bylinkářů, kruh sdílení osobních témat, zkušeností a příběhů Sobota dopoledne: meditace k setkání s osobním rostlinným průvodcem, dechová cvičení a energizace rostlin, praxe venku k přípravě oběda. Sobota odpoledne: praxe venku - kompostování v zahradě Sobota večer: osobní cesta: vnitřní transformace a spojení se zdrojem životní síly, bylinná očista Neděle: sázení stromů v zahradě, rituál pro očistu vod a zdraví země.

28. - 30. 10. 2011 TRADICE NEJEN V KUCHYNI - tradiční a netradiční ovoce a řemesla Kateřina Horáčková + Hana Štroblová Proč jsou důležité původní druhy dřevin, pro člověka, pro zvířata, a jejich funkce v krajině. Tradiční způsoby uchování potravin, základní a jednoduché recepty. Naučíme se zdravému vaření (a nevaření) tak, aby byly zachovány důležité prvky a aby nás jídlo opravdu ŽIVILO. Praktická část: výsadba stromů a keřů do remízku kolem zahrady, zakládání nových záhonů, v případě horšího počasí vaření tradičních a starých receptů (domácí hořčice, tradiční povidla, atp.)

11. - 13. 11. 2011 BOTANIKA Českého Švýcarska a Hlína jako živel - o rostlinách a hlíně Ing. Petr Bauer, botanik CHKO Labské pískovce Kamila Žítková, výtvarnice a autorka galerie tradičních i netradičních řemesel Botanik Petr Bauer z CHKO Labské pískovce nám řekne o vzácných, chráněných a ohrožených druzích rostlin v oblasti a Kamila Žítková nás seznámí s keramickou hlínou. Sáhneme si na hlínu v mnoha podobách - dozvíme se o jednoduchých testech půdy, ale zejména budeme pracovat na tvorbě keramických tabulek se jmény rostlin v českém i latinském jazyce. Možná je i příprava dekoračních předmětů z přírodnin, které nabízí zahrada a příroda.

2. - 4. 12. 2011 Antroposofická botanika a předvánoční atmosféra Zbyněk Šedivý + Hana Štroblová Pohled na rostliny očima antroposofické botaniky, biodynamické zemědělství, přirozená ochrana rostlin, podpora zdravého růstu rostlin a člověka. Podíváme se na jednotlivé části rostlin a jejich podobnosti s planetami, na jejich vzájemné vztahy, a jak těchto kvalit můžeme využít při pěstování. V praktické části budeme pokračovat ve výrobě keramických jmenovek rostlin do zahrady; možnost poznávacích cvičení, české a latinské názvy; výroba vánočních dekorací z přírodních materiálů. O místě konání: Permakulturní botanická BIO zahrada na Vlčí Hoře je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury. Její umístění v kraji Českého Švýcarska, v čistém prostředí na kraji CHKO Labské pískovce a spolupráce se společností Nobilis Tilia (latinsky Krásná Lípa :-), která vyrábí čistou přírodní kosmetiku, přímo vybízí k čistému způsobu pěstování aromatických a jedlých rostlin k účelům studijním, osvětovým, i odpočinkovým. Výsadba se zaměřuje na rostliny aromatické (které mají své využití v aromaterapii), místní druhy (údržba ohrožených druhů), staré odrůdy (v zájmu jejich udržení) a užitkové (které mají tradici v domácím pěstování a využití ve zpracováním na tzv. domácí lékarnu). V zahradě tak postupně vysadíme i původní druhy ovocných a lesních dřevin, s důrazem na jejich odolnost k místnímu drsnějšímu podnebí. Ve sbírce najdeme bobuloviny z oblastí Sibiře nebo Severní Ameriky, ale i domácí zapomenuté a polodivoké keře, bylinky, které se dřívě pěstovaly na vesnických záhonech, a staré odrůdy zeleniny. V rámci kurzů je i postupně všechny ochutnáme a zpracujeme.

Zahrada však nejsou jenom rostliny, ale také přilehlé prostory, způsob koloběhu živin, kompostování a o tom všem se návštěvníci mohou dozvědět. Jedno čínské přísloví říká, že zahradu trvá vytvořít sedm let. A japonské přísloví říká, že „nejlepším nářadím v zahradě je zahradníkův stín“. Rostliny samotné vnímají přítomnost lidí, kterým na nich záleží a kterým pak rostliny dělají rády radost :-). Proto tvoříme zahradu společně; zahradu, která bude určena veřejnosti k radosti a odpočinku, vzdělávání a rozjímání. Obdiv, zájem a pochopení souvislostí návstěvníků budou tou nejvhodnější odměnou pro zahradníky a živinou pro kytičky. Těšíme se na Vaši návštěvu a případně přiložené ruce k dílu.... www.nobilis.cz/os Něco o lektorech: Kateřina Horáčková, od roku 1995 sbírá zkušenosti s dobrovolnictvím, a to praxí v českých i mezinárodních organizacích zaměřených zejména na ochranu životního prostředí. Projezdila Evropu jako WWOOFer, aby se naučila ekologicky pěstovat, sázet stromy v dešti; stála u zrodu stránek www.dobrovolnik.cz, a www.bio.cz; v roce 2001 spoluzaložila veganskou biozahradu MRKEV s cílem zachování starých odrůd kulturních plodin, řemesel a v rámci osvěty v ekologickém zemědělství a trvale udržitelném rozvoji hostovala několik permakulturních kurzů. V současné době se jako cestující permakulturistka věnuje kromě pozorování zahrad i studiu Ayurvédy a vyrábí hojivé masti, šperky a nejraději vaří z toho, co roste samo. Hana Štroblová, má dar vidět krásu v obyčejných věcech a dokáže z nich vytvořit neuvěřitelné poklady. V současné době si užívá :-) mateřské dovolené, během které stíhá devatero řemesel - svoje nejoblíbenější šití a batikování a další zpracování textilu, pořádání výstav a dětských aktivit, od zahrady po vaření mýdel, provozování čajovny, a pravidelnou přípravu Svatojánských slavností na Vlčí Hoře. (www.nobilis.cz/os) Kamila Brenková, je lektorkou Jogy, provozuje Ayurvedské aromatické bylinné rituály pro tělo a obličej, zabývá se výrobou produktů se zameřením na jedinečnost. Je ovlivněna a inspirována léčivými ceremoniály přírodních i mystických národů a jejich způsobem života, medicínou šamanů, vizionářstvím a Bytím jogínů. Do své praxe zahrnuje pranické ladění, stejně tak, jako terapii něhou.

Její terapie jsou určené pro Ženy.Vice na www.dakini.cz. Monika Michaelová, vede skupinové a individuální programy sebepoznání, rituály inspirované tradičními učení šamanů, prohlubuje svoje porozumění s bylinami a nechá se jimi inspirovat. Více na www.cestyprozitku.cz Kamila Žítková, výtvarnice a autorka Pohádkové galerie řemesel v Jiřetíně pod Jedlovou, kde pravidelným programem tvořivých dílen rozvíjí (nejen) dětskou představivost a učí souvislostem často neviděným. Petr Bauer, botanik CHKO Labské pískovce, studnice znalostí o rostlinách a biotopech (nejen) v regionu Českého Švýcarska, o krajině a možnostech její ochrany a údržby. www.labskepiskovce.ochranaprirody.cz Zbyněk Šedivý, spoluzakladatel aromaterapie v Čechách, a zároveň iniciátor botanické zahrady na Vlcí Hoře, chodicí encyklopedie co do obsahových látek bylin a jejich terapeutického využití. Publikuje, vyučuje a stále studuje, a to zejména čínskou medicínu, a antroposofickou botaniku a související obory. www.nobilis.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info