Hrozny na letošní Svatomartinské jsou sklizené
19.10.2011 | Denik.cz
Brno – Čeští a moravští vinaři už sklidili všechny hrozny určené pro letošní Svatomartinská vína. Na výrobu vína mají více času než v minulých letech. Sklizeň začala díky příznivému počasí o několik týdnů dříve. Vinaři chtějí letos vyrobit rekordní počet dvou milionů lahví Svatomartinských vín, uvedl Vinařský fond v tiskové zprávě.
Všechny vzorky Svatomartinských vín musejí nejprve projít odborným posouzení, zda jejich senzorické vlastnosti odpovídají stanovené charakteristice a zda dosahují požadované kvality. První hodnocení začne příští úterý v prostorách Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku. Druhé kolo uzavře hodnocení 1. listopadu.
„Vzhledem k tomu, že nám s hodnocením pomáhá výpočetní technika, budeme už 2. listopadu vědět, kolik vinařů s kolika vzorky a v jakém množství bude smět prodávat svá vína pod značkou Svatomartinské 2011,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. Technika podle něj vše urychluje, proto je možné hodnocení posouvat stále blíže k termínu 11. listopadu, kdy první Svatomartinské vína z letošní sklizně ochutnají spotřebitelé.
Čas na prokvašení
Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení, což podle odborníků není na škodu.
Podle Babisze každoročně známku Svatomartinského nezíská 12 až 17 procent vzorků. „Snažíme se, aby na trh šla vína, která jsou charakteristická pro svatomartinské víno. Letošní ročník byl velice dobrý. Vína budou plná, extraktivní. Muškát moravský Svatomartinská vína významně obohatil,“ uvedl před týdnem Babisz.
Loni čeští vinaři prodali rekordních 1,65 milionu láhví Svatomartinského vína. Bylo to meziročně o třetinu více. Svatomartinská vína hodnotí komise odborníků. Loni vybrala 115 druhů.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



