Více cukru v cukrovce
28.10.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Zvýšení výnosů cukru je cílem nového, celoněmeckého výzkumného projektu „Betamorphosis“, který nyní schválilo Spolkové ministerstvo pro vzdělávání a výzkum. Jak minulý týden Universita Würzburg jako jedna z celkem šesti projekčních partnerských organizací sdělila, jsou u cukrovky výnosy a koncentrace cukru ve vzájemném nesouladu – rostliny, které vytvářejí velmi velké bulvy, ukládají jen málo cukru a u bulev s vysokou cukernatostí jsou výnosy velmi nízké.
Podle University nejsou důvody této souvislosti dosud známy. Předpokládá se společná dědičnost příslušného genu nebo řízení tohoto genu identickými faktory.
Vědci zapojení do projektu „Betamorphosis“ chtějí pomocí metod genového inženýrství metabolické pochody probíhající v listech a bulvách rostlin cíleně změnit tak, aby produkty fotosyntézy vyrobené v listech byly transportovány do bulev ve větší míře. Rostliny by měly být stimulovány k vyšší produkci cukru. Současně by měly být schopné v bulvách více cukru ukládat.
Na projektu se vedle University Würzburg podílejí University Kolín, Erlangen a Kaiserslautern a společnosti Südzucker AG a KWS Saat AG. Vedoucím projektu je botanik kolínské univerzity Prof. Ulf-Ingo Flügge. Projekt bude podporován Spolkovým ministerstvem pro vzdělávání a výzkum do roku 2014 částkou 500 000 EUR.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



