Produktivita pěstování pšenice se musí zvýšit
11.11.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Závěry mezinárodního kongresu, který se konal v německém Monheimu. Aby se zvýšila produkce pšenice, budou muset veřejné a privátní instituce po celém světě více investovat do výzkumu a vývoje. To je závěr mezinárodního kongresu konaného v Monheimu za účasti 150 vědců, šlechtitelů, obchodníků a zemědělců. Dr. Rüdiger Scheitza, člen představenstva společnosti Bayer CropScience, poukázal na to, že v současné době produktivita pšenice, která je vedle rýže nejdůležitější základní potravinou na světě, ročně stoupne o necelé jedno procento, zatímco globální potřeba roste dvakrát silněji. Situace se bude zhoršovat v důsledku klimatických změn a poklesu zásob minerálů pro výrobu hnojiv. Aktuální výzva proto spočívá ve zvýšení výnosů prostřednictvím lepšího osiva, nových metod v ochraně rostlin a optimalizovaných pěstitelských technologií. „K tomu chceme významnou měrou přispět i my“, uvedl R. Scheitza. Prof. Stephen Baenziger z University Nebraska zdůraznil, že výzva pro šlechtitele rostlin nebyla ještě nikdy tak velká jako dnes. K nejdůležitějším úkolům patří vývoj hybridní pšenice a adekvátní používání zelených biotechnologií. Jeho slova podpořil kromě jiných účastníků kongresu i Prof. Martin Parry z britského výzkumného centra Rothamsted Research, jednoho z nejrenomovanějších center zemědělského výzkumu na světě, podle něhož vzniká naléhavá potřeba trvalých řešení vedoucích k zvýšení výnosů pšenice na stávajících plochách a co nejefektivnějšímu využívání zdrojů jako hnojiva a voda. Podle údajů společnosti Bayer slouží ve světě k pěstování pšenice přibližně 25 % zemědělsky využívaných ploch. Tím je pšenice obilninou s největšími pěstitelskými plochami a zároveň jednou z nejvýznamnějších základních potravin na světě. S vyprodukovaným množstvím více než 650 mil. t ročně je pšenice po kukuřici druhou nejčastěji pěstovanou obilninou. Důležitými oblastmi produkce je Austrálie, černomořský region, Čína, EU, Indie a Severní Amerika.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



