Souhrn událostí uplynulých dní – 20.-22.1.2012

V EU se vyhazuje až 50 procent potravin, unie to chce snížit

V domácnostech, supermarketech a restauracích zemí sedmadvacítky se podle odhadů Evropské komise vyhazuje až 50 procent nezávadných potravin. Evropský parlament proto dnes přijal usnesení, v němž navrhuje opatření na omezení plýtvání a vyzývá Evropskou komisi a Radu, aby vyhlásily rok 2013 Evropským rokem boje proti plýtvání potravinami. EK odhaduje, že pokud se proti plýtvání nezakročí, vzroste do roku 2020 potravinový odpad v unijních zemích na 126 milionů tun ze současných 89 milionů, což je přibližně 179 kilogramů na obyvatele.

Hovězí opět dramaticky zdražuje

Futures kontrakty na hovězí (live cattle) včera pokračovaly v silné růstové sérii až k rekordním cenám. Důvodem byla rostoucí poptávka po hovězím mase z USA a též klesající zásoby. Po období, kdy jižní části USA zasáhla sucha, je k dispozici méně dobytka, nicméně rostoucí poptávka donutila mnohé farmáře redukovat už tak menší stáda. Export hovězího z USA v 11-ti měsících končících 30. listopadem loňského ropu vzrostly o 23%. Dubnové futures kontrakty na hovězí dobytek (live cattle) včera na CME posílily 0,9% na 127,80 centů za váhovou libru. Dnes opět pokračují v růstu a v 8:23 našeho času jsou již na úrovni 129,20 centů za libru.

Stahování nevyhovujících vajec bude pokračovat, potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo zemědělství ujistilo české drůbežáře, že se bude i nadále snažit stahovat z trhu nelegální vejce ze zemí, kde chovatelé neuposlechli nové evropské směrnice a nezavedli pro slepice větší klece. Čeští drůbežáři na podmínky přistoupili, což se nutně promítlo také na vzrůstu cen vajec. Teď se obávají, že levných vejcím ze zahraničí nebudou moci konkurovat. "Musíme náš trh v tomto ohledu ochránit a pomoci drůbežářům, kteří naplnili směrnice a investovali do větší pohody nosnic tak, aby na tom netratili," uvedl pro Českou televizi ministr zemědělství Petr Bendl.

MZe chce zmírnit zákaz společného chovu skotu s rohy i bez rohů

Ministerstvo zemědělství chce farmářům povolit společný chov skupin skotu s rohy i bez rohů, pokud zvířata budou mít volný přístup do výběhů a na pastviny. Chovatelé by díky tomu už nemuseli stavět tolik ohrad nutných k oddělení dobytka podle rohatosti či krávy a býky bolestivým způsobem zbavovat rohů. Společný chov skotu s rohy i bez nich nyní zakazuje vyhláška, kterou MZe navrhuje zmírnit a materiál už zaslalo do připomínkového řízení. Chovatelé by díky této změně mohli podle MZe ročně ušetřit až 60 milionů korun.

Začal berlínský Grüne Woche, Veleba kritizuje nezájem ČR o účast

V Berlíně dnes začal 77. ročník největšího zemědělského a potravinářského veletrhu na světě Grüne Woche. Do 29. ledna se na něm představí 1634 vystavovatelů ze zhruba 60 zemí. Z Česka přijela desítka firem, polovinu tvoří pivovary. To v rozhovoru pro ČTK kritizoval prezident Agrární komory Jan Veleba, jenž se podivil nad nezájmem ostatních českých zpracovatelů, ale i českých politiků o tuto akci. Ministr zemědělství Petr Bendl, který se zahájení veletrhu také zúčastnil, naopak na sázce na tradiční české pivo nevidí nic špatného.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info