V Olomouckém kraji meziročně navýšili výrobu masa
24.01.2012 | vetweb.cz
Zemědělské podniky z Olomouckého kraje meziročně zvýšily v prvních třech čtvrtletích loňského roku produkci masa. Bez drůbežího masa vyrobily 20.054 tun, což je o 7,4 procenta meziročně. V celé zemi produkce masa v prvním pololetí klesla o 2,7 procenta (ČSÚ).
Produkce hlavní komodity regionu, vepřového masa, loni vzrostla. Farmáři od ledna do konce září vyrobili 18.148 tun vepřového, což představuje meziroční nárůst o 9,1 procenta. Mnoho zemědělských podniků v kraji produkci vepřového masa ukončilo, je pro ně kvůli levnému dovozu nerentabilní.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvních třech čtvrtletích roku zemědělské podniky z Vysočiny, které jej dodaly na trh více než 42.500 tun. Mezi další úspěšné dovozce masa patřili zemědělci ze středních Čech a z Jihomoravského kraje. Farmáři z Olomouckého kraje se podíleli na celkové produkci masa v ČR zhruba osmi procenty.
Další články v kategorii
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)

Tweet



