Rusko zakázalo dovoz malých přežvýkavců

Díky výskytu schmallenberského viru zakázalo Rusko dovoz ovcí a koz z Německa, Belgie a Nizozemska, skotu se zákaz zatím netýká.

Podle pátečního vyjádření zástupce šéfa ruské federální veterinární a fytosanitární kontroly (Rosselchoznadzor) Nikolaje Vlasova se ale nedá vyloučit, že nebude zákaz rozšířen i na skot. Kromě toho je možné, že dojde i k rozšíření zákazu na další evropské země. Zákaz se vztahuje na maso, vedlejší jatečné produkty, sperma a embrya ovcí a koz. O zastavení dovozů (19. ledna 2012) informoval ve svém internetovém vydání deník Westfalen-Blatt.

 Virus neškodný pro lidský organismus, který se již objevil v několika spolkových zemích Německa, způsobuje mj. u mláďat malformace. Zákaz bude podle vyjádření Vlasova v platnosti tak dlouho, dokud se nepodaří evropským veterinářům dostat virus opět pod kontrolu buď pomocí vakcinace nebo jiného opatření. Rusko také položilo Evropské komisi řadu otázek týkajících se schmallenberského viru. Dosud není jasné, kolika zvířat se bude importní zákaz týkat.  Smallenberský virus byl již detekován ve 46 zemědělských podnicích na území Severního Porýní-Vestfálska, Dolního Saska a Hesenska. Kromě toho se v současné době prověřuje dalších 95 podezřelých případů. V Severním Porýní-Vestfálsku bylo postiženo 11, v Dolním Sasku 29 a v Hesensku 6 zemědělských podniků. Existují početní stavy, ve kterých až 50 % jehňat přichází na svět mrtvých nebo s různými malformacemi.  Jehňata, kůzlata a telata infikovaná virem přicházejí na svět těžce postižená a neživotaschopná. Ohlašovací povinnost u schmallenberského viru dosud nebyla zavedena. V Nizozemsku již došlo k plošnému rozšíření viru. Pravděpodobným vektorem jsou tiplíci, kteří infikují březí plemenice. Podle dobrozdání expertů z Institutu Friedricha Loefflera není virus pro člověka nebezpečný.  Podle vyjádření krajské veterinární správy v Euskirchenu došlo i k nakažení srnčí, jelení a mufloní zvěře v oborách a infikována byla také divoce žijící zvířata.  

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info