Český grunt buduje síť farmářských obchodů

Farmářská tržiště míří i do kamenných prodejen. Jejich síť buduje společnost Český grunt, která v lednu otevřela svoji osmou prodejnu. Tuzemská firma, která vznikla v roce 2010, využila rostoucího zájmu lidí o nakupování potravin přímo od farmářů a místních zpracovatelů. „Letos plánujeme otevřít nejméně šest prodejen Český grunt, z toho ještě jednu vlastní v Praze,“ řekl deníku E15 jednatel Aleš Kotěra.

Firma buduje nové pobočky hlavně na principu franšízy. „Myšlenka se ujala. Pomáhá nám, že se nyní hodně řeší kvalita potravin,“ tvrdí Kotěra.

I na farmářských trzích, jejichž obliba loni výrazně rostla, se však vyskytují podvodníci, kteří nakoupí zemědělské plodiny ve velkoskladu a pak je vydávají za vlastní domácí produkty. Kotěra ujišťuje, že tomu jeho firma předchází. „Osobně farmáře a výrobce navštěvujeme. V regionech je objíždíme s našimi franšízanty. Dohledáváme původ u masa i uzenin,“ vysvětluje Kotěra.

Český grunt usiluje o kompletní sortiment potravin. „Na jednu prodejnu připadá zhruba čtyřicet dodavatelů, někteří se samozřejmě překrývají, takže jich dohromady na všech prodejnách máme kolem stovky,“ vypočítává Kotěra. Nabídka zboží zahrnuje jak tuzemské farmářské produkty zpracované běžným způsobem, tak i biopotraviny. Ty zatím Češi nakupují hlavně v maloobchodních řetězcích, následovaných specializovanými prodejnami zdravé výživy. Většina biopotravin zatím pochází z dovozu.

Někteří prodejci hledí na farmářské trhy a prodejny s nelibostí, protože jim ubírají zákazníky. Po letech růstů o desítky procent totiž trh s produkty ekologického zemědělství v roce 2009 stagnoval a předloni rostl jen mírně.

Kromě Českého gruntu se objevují i další kamenné obchody. Například farmář František Němec z Netína má v Praze tři obchody, kde vedle vlastních jogurtů, sýrů a máku nabízí ovoce, zeleninu a masné výrobky od jiných zemědělců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info