Rostoucí koupěschopnost v Asii ohrožuje stavy ryb v oceánech

Nárůst koupěschopnosti obyvatel Asie vytváří hrozbu pro zásoby některých druhů mořských ryb - vzácných a drahých, které si mohou dovolit movití spotřebitelé. Upozorňují na to odborníci, kteří se ve filipínské Manile sešli na konferenci OSN o oceánech, jejich nadměrném vytěžování a znečištění.

Rostoucí prosperita, zejména v Asii, zvyšuje poptávku po dražších rybách, jako jsou některé druhy kaniců a tuňáků, uvedla Jackie Adlerová, koordinátorka oddělení mořských a pobřežních ekosystémů při Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). "Už se nespokojí s ančovičkami," poznamenala.

Připomněla, že v 80. letech minulého století se světová produkce ryb stabilizovala na 80 milionech tun. Toto množství by se nemělo příliš zvyšovat, upozorňují vědci.

"Není pochyb o tom, že změna způsobu života i stravovacích návyků (v Asii) má dopad na (mořské) zdroje," zdůraznil Jerker Tamelander, který v UNEP vede oddělení pro korálové útesy.

Dodal, že poptávka po jednom druhu kanice je v Asii tak mohutná, že rybáři používají kyanid, aby ryby omráčili a vylovili je živé. Tato praxe je ale ničivá pro jiné druhy ryb i okolní korály.

A kanici nadto často špatně snášejí přepravu. "Je u nich vysoká úmrtnost, vysoké náklady na dopravu, ale i zisky jsou vysoké," vysvětlil Tamelander.

Odborníci rovněž varují, že nadměrný rybolov se týká téměř třetiny světových zásob ryb. A zničena už byla na planetě až polovina mangrovových porostů a pětina korálových útesů, které slouží rybám pro kladení jiker a vývoj potěru.

K obnovení zásob ryb v mořích i v pobřežních oblastech je zapotřebí méně destruktivních způsobů rybolovu, které by využívaly více práce a méně energie, zdůrazňují biologové.

Na pětidenní konferenci v Manile jednají tento týden odborníci i vládní představitelé ze 70 zemí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info