V NP Šumava se daří snižovat stavy jelení zvěře

Zaměstnancům Správy Národního parku Šumava se daří redukovat zvýšený stav zvěře v lesích. Sčítání zvěře na jaře 2011 potvrdilo trend mírného zvýšení stavů jelení zvěře, a proto musel být plán lovu na rok 2011 zvýšen na 700 kusů.

„Celkem bylo uloveno 686 kusů jelena lesního. Podle platné legislativy se ale do celkových počtů započítává nalezený a zjištěný úhyn, který k 31. prosinci činil 23 kusů. Můžeme tedy říct, že plán lovu jelení zvěře jsme splnili,“ říká Adam Jirsa, který má péči o jelení zvěř v Národním parku Šumava na starosti.

Z přirozených predátorů jelení zvěře žije na Šumavě pouze rys ostrovid. „Ten se na redukci jelení zvěře podílí podle našich zjištění asi jen třemi procenty. Minimální a kmenový stav určuje orgán státní správy Ministerstva životního prostředí ČR a zjišťuje se při jarním sčítání zvěře,“ vysvětluje Adam Jirsa.  Minimální stav pro NP Šumava je stanoven na 572 kusů a kmenový stav na 840 kusů. Na území Národního parku Šumava vzhledem k migracím a přírůstu narozených kolouchů žije v letním období zhruba 1500–2000 kusů jelení zvěře.

„Mezi hlavní cíle Národního parku patří změna druhové skladby dřevin, a proto je nutné držet stavy jelení zvěře na úrovni zmiňovaných stavů,“ říká Pavel Pechoušek, mluvčí Správy Národního parku Šumava.Péče o jelení zvěř byla pracovníky Národního parku Šumava v roce 2011 uskutečňována v rámci platného Plánu péče. Zásadním bodem péče o zvěř jelení jsou přezimovací obůrky. U všech bylo nutné během roku udělat větší či menší opravy, především u oplocení. Pracovníci Správy parku opravili letos oplocení u obůrek Zadní Chalupy, Beranky, Březová Lada. „V rámci Operačního programu ministerstva životního prostředí byla rozšířena obůrka Špičák a obůrka Obecní les byla postavena nově v lokalitě Valná, protože pozemky v lokalitě Obecní les jsou ve vlastnictví obce Strážný,“ doplňuje Adam Jirsa.

Plán lovu na rok 2012 bude stejně jako ve všech předchozích letech vycházet ze zjištěného množství jelení zvěře v zimním a jarním období. Za tím účelem vyhlašuje státní správa Ministerstva životního prostředí ČR termíny sčítání. Na základě celkového posouzení – stavu celého ekosystému, migrace zvěře a stanovených počtů zvěře - poradní sbor oblasti chovu jelení zvěře navrhne výši jeho odstřelu pro tento rok.

Počty ulovené zvěře v honitbách na území NP Šumava v roce 2011.

Jelení zvěř  687 ksjelen 137 kslaň 211 kskolouch 339 ksúhyn 23 ks
Srnčí zvěř 45 kssrnec 32 kssrna 6 kssrnče 7 ksúhyn 25 ks
Černá zvěř 187 kskňour 10 ksbachyně 6 kslončák  35 kssele 136 ks

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info