Jak je svět zalesněn

Portugalsko je na tom lépe než Kanada, Japonsko překonává Brazílii: Na naší infografice jsme seřadili jednotlivé země podle podílu zalesněných ploch na jejich celkové rozloze. Stromy kralují Francouzské Guyaně, již z 98 % pokrývají lesy. S dobrými 83 000 km2 je tato země blízká například České republice nebo Rakousku - a takřka stokrát menší než nekonečné lesy Ruska. Ty však se svými 8,1 miliónu km2 pokrývají pouhých 49 % obrovské říše a odsouvají ji až na 55. pozici, nicméně stále patří k nejzalesněnějším státům Evropy. Světový průměr vychází na 31 %.

V mnoha oblastech se v současné době rozšiřují zalesněné plochy: Evropě každoročně přibude asi 7700 km2 lesů, Indii 3800 km2. A ještě větší přírůstky hlásí Čína: Tam se má díky gigantickému programu zalesňování dosáhnout do roku 2050 takřka zdvojnásobení z 22 na 42 procenta území. Nicméně celkově lesů na Zemi ubývá, i když pomalejším tempem než v devadesátých letech minulého století. Tehdy ročně zmizelo 83 000 km2, dnes přibližně 56 000 km2.

Nové vědecké poznatky ukazují, že lesy jsou pro světové podnebí ještě důležitější, než se dosud soudilo: Ročně absorbují 2,4 miliardy tun uhlíku - třetinu CO2 pocházejícího z fosilních paliv.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info