Rostoucí export hovězího masa

Indie se podle odhadů amerického ministerstva zemědělství (USDA) v letošním roce stane třetím nejvýznamnějším světovým exportérem hovězího masa a předčí tak Spojené státy. Export hovězího masa (včetně buvolího masa) by měl podle odhadů stoupnout v porovnání s loňskou skutečností o 16 % z 1,1 mil. t na 1,28 mil. tun. Tím by poprvé v historii měl převýšit objem amerického vývozu hovězího masa, který by měl podle odhadu USDA v letošním roce dosáhnout hranice pouze ve výši 1,25 mil. tun. A to ještě brzdícím faktorem indického exportu je nejasný status země ohledně výskytu infekčního onemocnění slintavky a kulhavky, protože zde neexistuje žádné mezinárodní hodnocení. Tato skutečnost omezuje potenciální odbytové trhy.

Špičkovým vývozcem i nadále zůstává Austrálie, která na světové trhy v loňském roce dodala 1,35 mil. tun hovězího masa. V roce letošním se očekává další nárůst exportu v objemu 2 % na celkových 1,38 mil. t. Druhé místo mezi vývozci v roce 2011 náleželo Brazílii s 1,33 mil. t, jejíž vývoz poklesl v porovnání s rokem 2010 o 15 %. Zbrždění vývozu hovězího masa v této zemi bylo způsobeno zvýšením poptávky ze strany domácího obyvatelstva díky jeho vyšší kupní síle. V Evropské unii, která se po sedmi letech v roce 2010 opět stala netto exportérem, podle predikce tržních expertů v roce 2011 došlo k mírnému nárůstu produkce hovězího masa. V roce 2012 by ale naopak mělo dojít k poklesu produkce této komodity v řádu 0,2 %.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info