Souhrn událostí uplynulého dne – 25.1.2012

Agrofertu loni vzrostly tržby na rekord 183 mld.

Nekonsolidované tržby skupiny Agrofert Holding podnikající v zemědělství, potravinářství, chemickém průmyslu a lesnictví loni podle předběžných výsledků vzrostly o 24,5 procenta na rekordních 182,5 miliardy korun. Výsledku firma dosáhla díky pokračujícím akvizicím a příznivým cenám komodit, uvedl dnes na dotaz ČTK majitel společnosti Andrej Babiš. V uplynulém roce Agrofert Holding pokračoval v expanzi, když koupil například největší tuzemské pekárny United Bakeries, masokombinát Procházka Holding či významného obchodníka s masem a živými zvířaty Animalco.

Senát bude řešit prodej státní půdy nebo restituční nároky

Novely o prodeji státní půdy a o postoupení nevypořádaných restitučních nároků na dědice má projednávat Senát na schůzi, která začíná dnes. Podle doporučení svého zemědělského výboru by měl obě normy upravit. Novela o prodeji státní půdy má zabezpečit přednostní postoupení zemědělských pozemků farmářům, kteří na nich již hospodaří. Výbor doporučil do novely vložit ustanovení, podle něhož by její noví majitelé mohli pozemky převádět na firmy, jejichž jsou členy.

Pozemkový fond loni vydělal skoro miliardu

Podle předběžných hospodářských výsledků dosáhl zisk Pozemkového fondu za loňský rok částky 900 miliónů korun. Uvedla to mluvčí Pozemkového fondu Monika Machtová. Loňská částka představuje podle mluvčí třetí nejlepší výsledek hospodaření fondu od roku 2000 a nejlepší po roce 2008, kdy byly ekonomiky všech států zasaženy ekonomickou recesí. „Přebytku dosahujícího výše téměř jedné miliardy korun jsme dosáhli nejen díky vysokým příjmům, které jsou v reálu o více než 700 miliónů vyšší než původní předpoklad, ale zejména výrazným snížením na straně výdajů,“ uvedl Radim Zika, ředitel Pozemkového fondu.

Klece pro slepice za miliardy

Výměna klecí pro nosnice podle pravidel EU bude české chovatele stát přibližně 2,8 miliardy Kč. Původní odhady činily 1,6 miliardy. Tuzemští drůbežáři měli k začátku letošního roku vyměněno a zrekonstruováno 80 procent klecí. Zbylá pětina by měla být vyměněna v první polovině letošního roku. Čeští drůbežáři tímto krokem splnili unijní požadavky. České slepice tak mají nové, takzvané obohacené klece. V neobohacených klecích se v Česku nyní žádné nosnice nechovají. Směrnici EU však nesplnilo 15 jiných členských států.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info