Souhrn událostí uplynulých dní – 27.-29.1.2012

Plochy ozimé řepky vzrostly na rekordních 420.000 ha

Plochy žlutě kvetoucích řepkových polí se v letošním roce opět rekordně rozšíří. Podle výsledků šetření, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe), oseli zemědělci ozimou řepkou a řepicí bezmála 420.000 hektarů. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby reagují pěstitelé na vysoké výkupní ceny plodiny. Trend, kdy řepka spolu s obilím vytlačuje z polí ostatní plodiny, označuje šéf agrárníků přesto za škodlivý.

Lesy ČR zrušily téměř pětinu velkého tendru

Lesy České republiky zrušily téměř pětinu velkého, miliardového tendru na těžební a pěstební práce na rok 2012 a další léta. Zrušení se týká 18 smluvních územních jednotek ze 117, přičemž na všech těchto jednotkách podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru, Less&Forest Jana Mičánka. Důvodem bylo, že Less&Forest na těchto jednotkách odmítl uzavřít smlouvu.

Vyšetříme německá prasata, pro jistotu

Státní veterinární správa zaregistrovala zprávu, kterou 20. ledna vydal bavorský Státní úřad pro zdraví a bezpečnost spotřebitele, že v moči prasat porážkové váhy byla zjištěna rezidua chloramfenikolu, který se nesmí používat u zvířat určených k produkci potravin. Do organismu prasat se měl údajně dostat zkrmováním odpadů z mlékárny, které byly kontaminovány chloramfenikolem. Mělo by jít o 26 chovů na území spolkové země Bavorsko. Všechny podezřelé chovy prasat jsou podle informací z Bavorska pod úřední kontrolou.

Ministerstvo zemědělství připraví aktualizaci Dřevěné knihy

Ministerstvo zemědělství připraví aktualizaci takzvané Dřevěné knihy, která je koncepčním materiálem k hospodářské politice státního podniku Lesy České republiky. Podle aktualizovaného dokumentu bude státní podnik postupovat již v tendrech na lesnické činnosti pro období od roku 2013. „Jako každý strategický materiál vyžaduje i Dřevěná kniha pravidelnou aktualizaci. Dokument v podobě zpracované na konci roku 2010 bude upřesněn a doplněn o poznatky, které vyplynuly ze zkušeností při zadávání tendrů na rok 2011 a především aktuálního tendru pro lesnické činnosti od roku 2012,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Bendl.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info