Souhrn událostí uplynulého dne – 30.1.2012

ČSÚ dnes bude informovat o loňské zemědělské produkci

Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v loňském čtvrtém čtvrtletí a celém roce 2011 vyvíjela tuzemská zemědělská produkce. O rok dříve se výroba masa meziročně snížila o 3,1 procenta na 538.554 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce hovězího. Nákup mléka se v roce 2010 meziročně snížil o 1,8 procenta na 2,25 miliardy litrů. Pokles produkce masa pokračoval i v předposledním čtvrtletí roku 2011. V loňském třetím čtvrtletí se tuzemská výroba masa snížila o 4,9 procenta na 125.673 tun.

Deset měsíců se dostávala Česká drůbež zpět ke všem zákazníkům

Deset měsíců trvalo firmě Česká drůbež z Domažlicka, než se dostala zpět ke všem svým zákazníkům v Česku. Před rokem totiž Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila, že dovezla německá vajíčka se špatně uvedeným původem. Po této informaci se tak stala vejce České drůbeže v ČR těžko prodejná a český výrobce se musel soustředit z 90 procent na vývoz, například na Slovensko a Maďarsko, navíc za podstatně horší ceny. Firma zvažovala žalobu, ale nakonec k ní nepřistoupila. ČTK to řekl jednatel české-německé firmy Petr Červený.

V EU by mohla fungovat databáze nekvalitních potravin

V Evropské unii by mohla fungovat databáze nekvalitních potravin, které byly zjištěny na unijním trhu. Databázi chce prosadit europoslanec Pavel Poc (ČSSD), který už připravil legislativní návrh. Na tiskové konferenci to dnes řekl člen představenstva společnosti Agrofert Holding a zástupce Iniciativy producentů zemědělských a potravinářských podniků Jaroslav Faltýnek. "Představa je taková, že bude zaveden systém, který by monitoroval kvalitu potravin a upozorňoval na nekvalitní výrobce a nekvalitní výrobky," řekl Faltýnek.

Evropa musí podporovat konkurenceschopnost svého zemědělství snížením administrativy, shodli se český a britský ministr zemědělství

Český ministr zemědělství Petr Bendl dnes v Praze jednal s Jimem Paicem, ministrem zemědělství a potravinářství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, o budoucí podobě Společné zemědělské politiky EU, mezinárodní smlouvě o posílené hospodářské unii i o tom, jak postupovat proti zemím, které nesplnily směrnici Evropské unie na chov nosnic v komfortnějších klecích. Setkání obou ministrů je pokračování spolupráce České republiky a Velké Británie při společné obhajobě zájmů obou zemí v budoucí podobě Společné zemědělské politiky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info