Kalousek chce zdanit víno, podražit by mohlo už příští rok

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zavést spotřební daň z vína. Uvažuje o tom v návrhu daňových opatření na příští dva roky. Víno by tak mohlo podražit už v roce 2013.

Píše o tom server tyden.cz. Státní rozpočet by novou daní získal další zdroj příjmů. Daň by přispěla také tomu, že by narovnala daňový systém, který dosud spotřební daní zatěžuje jen pivo.

"Pro roky 2013 a 2014 určitý mix daňových opatření navrhovat budu. Daň z vína je mezi těmito opatřeními," řekl serveru ministr financí Miroslav Kalousek. V rozhovoru pro rádio Impuls ministr naznačil, že by daň mohla být ve výši 10 Kč na litr. Každý Čech v průměru ročně vypije 19 litrů vína.

Jeho mluvčí Ondřej Jakob ale upřesnil, že návrh zatím není více rozpracovaný a je pouze námětem k další diskusi v rámci úvah o tom, jak upravit příjmy a výdaje rozpočtu s ohledem na celkový vývoj veřejných financí.

Svaz vinařů s daní nesouhlasí

Vinařům se Kalouskův plán nelíbí. Podle předsedy Svazu vinařů Jiřího Sedla to bude české vinaře znevýhodňovat oproti ostatním zemím Evropské unie. Ve všech ostatních zemích, kde se víno vyrábí, totiž zdaněno spotřební daní není, tvrdí předseda vinařů.

Pokud by se však spotřební daň v tuzemsku zavedla, platila by i pro víno dovezené ze zahraničí. Čeští výrobci by tak znevýhodněni nebyli.

Z piva velkých pivovarů nyní stát dostává na spotřební dani 32 haléřů na litr a stupeň. Kdo si tak koupí půllitr desetistupňového piva, "pošle" státu automaticky 1,6 Kč. Kdo si dopřeje dvanáctku, přispěje do státní pokladny 1,92 Kč.

Předseda vinařů ale říká, že podobný princip zdanění u vína nedává smysl a vedl by ke ztrátě nejlevnějších značek. Zatímco u ceny piva či kořalek platí, že čím více mají alkoholu, tím více také stojí, u vína tomu tak podle něj není.

"Nejkvalitnější a nejdražší vína, jako je třeba slámové či ledové, mají ze všech druhů vín nejméně alkoholu, naopak nejlevnější stolní vína ho mají nejvíce. Pokud by se z nich platila nejvyšší daň, výrazně se jejich cena zvýší a přestanou se prodávat," domnívá se Sedlo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info