Čárové kódy by měly posílit bezpečnost masa v Číně

Ve snaze posílit bezpečnost vepřového masa nabízeného na pultech čínských supermarketů se postupně zavádí systém sledovatelnosti původu masa pomocí laserových čárových kódů.Čínští spotřebitelé si budou moci v řadě supermarketů díky nově koncipovaném čárovému kódu zjistit původ nabízeného vepřového masa.

Označování vepřového masa domácí provenience pomocí čárového kódu mělo by posílit bezpečnost nákupu u spotřebitelů v čínském hlavním městě. Tuto službu zákazníkům zatím nabízí pouze 18 supermarketů společnosti Carrefour a 46 prodejen domácího řetězce Chaoshifa.

Původ prasat od transportu až po porážku bude možné díky čárovým kódům vysledovat prostřednictvím mobilního telefonu nebo online, vysvětlil Yan Xiaoyan, zástupce ředitele komise na zasedání vlády. Místo tradičního modrého značení zavádí nový systém laserové kódy, které obsahují všechny informace o poraženém praseti předepsané ministerstvem zemědělství a obchodu. Modré značení bylo možné snadno zfalšovat, u laserového značení je to extrémně obtížné. Do systému by se měly do dvou let zapojit všechny porážkové kapacity prasat, velkoobchodní trhy a supermarkety v Pekingu.

Realizace tohoto sledovacího systému původu masa je podle děkana fakulty potravinářských věd a nutričního inženýrství čínské zemědělské university Nan Qingxiana prospěšná z hlediska posílení bezpečnosti potravin. Bude možné zjistit, zda prase byo poraženo jednotlivcem nebo v regulovaných podnicích. Prasata porážená jednotlivými osobami nejsou důvěryhodná, protože vepřové maso může být injikováno vodou.

Podle zprávy Beijing Times však systém dosud není natolik účinný, aby byl schopen poskytnout informace o tom kde a kým byla prasata chována. Některé veterinární nákazy a zdravotní problémy způsobené u prasat krmivy, by se tak mohly v chovu vyskytovat i nadále.

China: Schweinefleisch bekommt Herkunfts-Barcode aufgedruckt http://german.china.org.cn

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info