Názory na regulaci agrárního trhu se různí

Ministři zemědělství EU návrh na vytvoření tržních opatření po roce 2013. Zatímco Německo a liberální severské země nechtějí povolit bruselským úřadům příliš mnoho prostoru pro využití krizových nástrojů, státy jižní Evropy mají tendenci trvat na větší možnosti zásahu, jak se ukázalo na zasedání Rady zemědělských ministrů.

Myšlenka eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose, poskytnout jemu a jeho úřadu rozsáhlé pravomoci k zahájení krizových opatření, se setkala mj. u německého zemědělského tajemníka Dr. Robert Kloose a jeho britský protějšku Jima Paice se skepsí.

Kloos odmítá paušální klausuli o zplnomocnění. Především s ohledem na postupující liberalizaci zemědělské politiky je stejně jako Paice toho názoru, že nebyl dostatečně definován pojem „mimořádná tržní krize“, jejíž výskyt zakládá nutnost přijetí krizových opatření. Paice požadoval striktní odlišení normální cenových výkyvů od skutečné krize a zasahovat pouze ve druhém případě. K jeho požadavku se později připojilo i Dánsko.

Německo, Velká Británie a některé další státy také volaly po zrušení vývozních subvencí, které již nejsou aktuálním nástrojem odpovídajícím současné době. Především Francie a Španělsko naopak požadovaly rozšíření tržních opatření včetně možnosti exportních subvencí.

Existuje široká shoda mezi ministry, že se od Komise jak organizace výrobců měly být organizovány nebo že taková dokonce povinně musejí akceptovat.

Weitgehende Einigung besteht unter den Ministern, dass sie sich von den Kommission über ein absolutes Mindestmaß hinaus nicht vorschreiben lassen wollen, wie Erzeugerorganisationen organisiert sein sollen oder dass sie solche Einrichtungen sogar verbindlich anerkennen müssen.

Žádné unáhlené ukončení platnosti cukerných kvót

Řada členských zemí, mj. Německo, Francie, Španělsko, Itálie a maďarsko, odmítá zrušení cukerných kvót v roce 2015. Některé vlády by je chtěly zachovat dlouhodobě, jiné – např. Německo – jsou pro postupné odbourávání. Naproti tomu Velká Británie, Irsko a baltické státy se vyslovily pro rychlé zrušení tohoto tržního nástroje. (AgE)

 

Agrarrat über künftige Marktmaßnahmen gespalten

www.topagrar.com

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info