Mráz škodí, ale i prospívá

Volně žijící zvířata, která jsou v dobrém zdravotním stavu, nějaký dvacetistupňový mráz nezaskočí. Podobně jako dobře oblečeného sytého člověka. Přesto je dobré na ty znevýhodněné vzpomenout, jak přikrmením, tak oblečením.

Myslivci dobře vědí, čím prospět zvěři i veřejnost ví, jak přikrmovat zejména ptactvo, především různými „energetickými“ směsmi semen. Pokud jde o hospodářská zvířata, je v mrazech třeba věnovat zejména pozornost tomu, aby měla přístup k nezamrzající napájecí vodě.

Ti, kdo venčí své psy, zejména krátkosrstá plemena, neudělají chybu, když pořídí pejskovi obleček. Důležitější než módnost je funkčnost tohoto oblečení, kdy jde především o krytí zad a zejména beder. Ve velkých mrazech by procházka neměla být dlouhá, a pokud to jde, spíš k poledni než v brzkých ranních či večerních hodinách. Je dobré též psovi ošetřit tlapky vhodným nedráždivým krémem.

Při příležitosti blížících se velkých mrazů lze přivítat i snahy dobrovolníků i organizací, jako Pražské záchranné stanice a Ligy na ochranu zvířat, prospět strádajícím a rozdávat krmení psům bezdomovců.

Je též vhodné připomenout, že velké mrazy přispějí k přirozené eliminaci všech možných choroboplodných zárodků, tj. původců onemocnění. A to také „není marné“. Podle předpovědí meteorologů se zdá, že takové enormní poklesy teploty lze očekávat maximálně do poloviny února.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info