Spotřební daň nás ještě více znevýhodní, ozývají se vinaři

Nápad ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zavést od roku 2013 spotřební daň na víno se u tuzemských vinařů nesetkal s kladnými odezvami. Podle nich půjde o další znevýhodnění českých a moravských vinařů proti zahraniční konkurenci.

„Kromě objektivního faktu, v podobě teplejšího, slunečnějšího a hlavně stabilnějšího počasí, jsou zahraniční producenti zvýhodněni formou přímých či nepřímých státních subvencí zejména při vývozu svých vín na cizí trhy,“ připomněl Pavel Pastorek, generální ředitel vinařství Templářské sklepy Čejkovice.

V českých obchodech lze podle Pastorka koupit zahraniční víno za cenu, která je i několik korun pod náklady na výrobu nejobyčejnějšího vína v tuzemských podmínkách. O jednoznačném znevýhodnění je přesvědčen také předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. Navíc ve většině evropských zemí, kde se víno produkuje, tato daň na víno není.

S nárůstem daně pak lze očekávat propad prodejů vína a vyšší orientaci zákazníků na levné dovozy, což tuzemské vinaře logicky poškodí. „Tuzemští vinaři jsou navíc daleko více ohroženi nestabilitou počasí, které pak může znamenat i podstatné roční ztráty, jako tomu bylo například v roce 2010,“ dodal Pastorek.

Proti Kalouskovi i resort zemědělství

Podle Kalouska by daň měla činit deset korun za litr, o konečné výši je ale připraven diskutovat. Do státní kasy by tak přibyly dvě miliardy korun. Spotřební daň se už vztahuje na pivo a tvrdý alkohol.

Zavedení daně odmítá i ministerstvo zemědělství. "Navrhovaná daň je totiž bezvýznamná pro dovozová, ale významná pro domácí vína. Nové zdanění by zejména malým vinařům způsobilo existenční problémy," řekl mluvčí resortu Jan Žáček.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info