Europoslancům není po chuti nové značení potravin, které navrhuje Komise

Evropští poslanci ve Výboru pro životní prostřední, veřejné zdraví a bezpečnost potravin včera (31. ledna) kritizovali návrh Evropské komise na nový způsob označování potravin, který by výrobcům udělil více volnosti v informování o nutričních hodnotách jejich výrobků. Zítra se o usnesení výboru chystá jednat celý Parlament.

Poslanci Evropského parlamentu včera přišli s rezolucí, která se staví proti návrhu Evropské komise na nový způsob značení potravin. Usnesení získalo podporu napříč politickým spektrem ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Celý Parlament o něm bude jednat zítra během svého plenárního zasedání.

Komise navrhuje upravit pět let staré nařízení o značení potravin a stanovit pro potravinářský průmysl nová, flexibilnější pravidla, na jejichž základě musí uvádět informace o svých výrobcích.

V současné době mohou firmy používat speciální štítky pro potraviny, které obsahují minimálně o 30 % tuku, cukru nebo soli méně než jejich dřívější výrobky. Nově by takto mohly být označeny potraviny, které obsahují pouze o 15 % dané ingredience méně. Zavedena by také mohla být nálepka označující výrobky, které neobsahují přidanou sůl.

Klamání spotřebitelů

Parlamentní zpravodajka pro značení potravin, německá europoslankyně Renate Sommer (EPP) nařkla Komisi, že se snaží oslabit existující legislativu. Nižší nároky na výrobce budou podle ní „klamat spotřebitele a firmy je využijí pouze pro zvýšení svého zisku“.

„Pokud jenom bezmyšlenkovitě schválíme všechny požadavky výrobců potravin, bude tento trend pokračovat dál a spotřebitelé už nebudou schopni rozlišovat mezi zbožím s různou kvalitou,“ prohlásila europoslankyně po hlasování v parlamentním výboru.

Zastánci rezoluce také tvrdí, že nová pravidla pro značení potravin sníží ochotu firem vyvíjet nové receptury pro výrobu zdravějších a méně kalorických potravin.

„Spotřebitelé jsou při nákupu samozřejmě ovlivněni tvrzením výrobců o prospěšnosti jejich potravin. Nemůžeme dovolit, aby je informace uvedené na obalech uváděly v omyl,“ řekla britská europoslankyně Glenis Willmott (S&D).

Také organizace pro ochranu zdraví a spotřebitelské svazy si již v minulosti stěžovaly, že evropské instituce a Evropský úřad pro bezpečnost potravin jsou v přístupu k potravinovým štítkům nedbalé.

Návrh Komise na nová pravidla pro značení jídla podle nich zmate spotřebitele, kteří mohou uvěřit, že jedí potraviny, které obsahují méně tuku, soli a cukru než ve skutečnosti.

Komise však již v létě ohlásila plány na vylepšení informovanosti o složení potravin a oznámila, že je rozhodnuta podpořit novinky v této oblasti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info