Budějovický ležák může vedení Budvaru zhořknout

Vedení Budějovického Budvaru už nejspíš zvoní hrana. Deníku E15 to potvrdili lidé obeznámení s důvody i průběhem hloubkové kontroly, která v jediném národním podniku v republice začala včera. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) sice takový závěr nechce předjímat, ale říká: „Tak velký ohlas a panika, kterou kontrola vyvolala, není přece úplně normální.“ Výsledky auditu očekává v řádu týdnů.

Ministerstvo si už minulý týden nechalo předložit doklady ke známkoprávním sporům, které podnik léta vede s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch. Ty podle Bendla dokazují, že celá záležitost minimálně stagnuje.

„Budeme se ptát, proč a také chceme vysvětlení, jaké nebezpečí plyne z toho, že Anheuser koupil Budějovický měšťanský pivovar,“ říká ministr. Touto akvizicí se Američané dostali k části registrovaných ochranných známek Budweiser Bier. Kontrola si proto podle Bendla posvítí i na investiční, obchodní a marketingovou strategii podniku, jmenovitě na hospodaření jeho tří dceřiných společností. Ty působí v Německu, Británii a na Slovensku.

Vládě jde v Budvaru o nemalé peníze. A to nejen z jeho privatizace. Z podniku teď nesmí kromě daní brát žádné finance, zakazuje to zákon. Pokud by se změnil na státní akciovou společnost, bylo by možné vyplácet dividendy. Právě známkoprávní spory však dosud vždy bránily tomu, aby se národní podnik Budvar přeměnil na obchodní společnost. A Bendl teď hodlá zjistit, zda to nebyla jenom záminka, aby podnik zůstal dlouhodobě stranou pozornosti. Poslední kontrola se v Budvaru konala před devíti lety, v roce 2003.

„Musíme zjistit, jestli nákup malého budějovického pivovaru firmou Anheuser-Busch vlastně nesnižuje cenu Budvaru i to, jak se projeví na výsledku sporů o klíčové ochranné známky,“ konstatuje Bendl. Riziko, že Česko prodělá, podle právníků existuje, reálná je podle nich i možnost, že si Američané akvizicí otevřeli cestu k případné privatizaci Budvaru. Momentálně je skóre tahanic s Američany 88 ku 28 ve prospěch Čechů.

Už v minulém týdnu se v Budvaru obměnila dvanáctičlenná dozorčí rada podniku. Jejím novým členem se stal právník Tomáš Jindra, ve funkci vystřídal bývalého člena ODS, dnes nezařazeného poslance Michala Doktora. Druhým novým členem je jihočeský podnikatel a člen Věcí veřejných Jiří Lexa. Ten zaplnil dlouhodobě uvolněné místo v radě.

O přeměně Budvaru na obchodní společnost a jeho případném prodeji se mluví už přes deset let. Cena pivovaru se odhaduje na zhruba šest miliard korun, hodnota ochranné známky až na 20 miliard korun. Budvar ročně vydělává asi 300 milionů. Vloni Budějovický Budvar prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což byl druhý nejlepší výsledek v jeho 116leté historii. Lepší měl pouze v roce 2000. Tehdy prodal 1,35 milionu hektolitrů piva. Podle výše výstavu je Budvar čtvrtou největší pivovarskou skupinou v Česku. Je i významným exportérem – loni vyvezl téměř polovinu produkce.

Hlavní trhy obstarávají dceřiné firmy

Nejvýznamnější dceřinou firmou Budějovického Budvaru je Budweiser Budvar Importgesellschaft se sídlem v německém Erfurtu. Druhým nejdůležitějším exportním teritoriem je pak pro národní podnik Slovensko. Tam se výhradním dovozcem stala Budweiser Budvar SK s třinácti zaměstnanci a sídlem v Senci. Třetí dcera působí ve Velké Británii, sídlem Budweiser Budvar U. K. je Londýn.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info