Vinaři a jihomoravský hejtman se postavili proti dani z vína

Zástupci vinařů a vinohradníků se společně s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem (ČSSD) postavili proti plánovanému zavedení spotřební daně z vína. Daň by podle nich mohla zlikvidovat vinaře na Moravě a vedla by k dovozu levnějších vín z příhraničí, shodli se dnes na tiskové konferenci v Brně. Daň navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Jihomoravský kraj je vlajkovou lodí vína a vinařství v republice a zavedení spotřební daně může velmi poškodit naše vinohradníky. Pro zavedení daně neexistuje žádný racionální důvod," řekl Hašek s tím, že daň by do státní kasy přivedla marginální částku.

Kalousek daň navrhl, aby vyrovnal dlouhodobé nesrovnalosti v daňovém systému. Na rozdíl od piva a jiných lihovin se totiž daň z vína dosud nevybírala. Podle Kalouska by měla být daň zhruba deset korun na litr vína, o konečné výši je prý ale ochoten diskutovat.

Podle ředitele Vinných sklepů Valtice Marka Šťastného však nelze výrobu vína srovnávat s ostatními lihovinami. "Vinaři jsou velmi svázaní s pěstitelstvím, s vinicemi. Nejprve musí koupit pozemek, vysadit vinici, obdělávat ji a až za deset až 15 let se jim investice vrátí," uvedl Šťastný. Dodal, že spotřební daň z vína může způsobit i likvidaci vinic, do kterých se v posledních letech investovaly nemalé částky.

Spotřební daň z vína se nelíbí ani předsedovi Svazu vinařů ČR Josefu Sedlovi. Podle něj by to přispělo k dovozu vín z pohraničí a přesunu části turistického ruchu z jižní Moravy do Rakouska. "Vinařství patří k významným zdrojům obživy obyvatel jižní Moravy, přispívá také k péči o krajinu. Nulová daň by byla efektivní podporou Jihomoravského kraje," řekl Sedlo.

Podle hejtmana Haška žije v Jihomoravském kraji 1900 vinohradníků, 1000 vinařů a další lidé jsou na vinařství navázáni například v gastronomickém sektoru nebo v turistice. Vinný hrozen má Jihomoravský kraj i ve znaku. Pokud vláda navrhovanou spotřební daň z vína podpoří, je Hašek s vinaři připraven pořádat petiční akce.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info