Budvar: Výroky Mze mohou poškodit jméno podniku

Výroky náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, jenž před zahájením mimořádného auditu v Budvaru zpochybnil postup a výsledky pivovaru při řešení soudních sporů ve známkoprávní oblasti, mohou podle vedení Budějovického Budvaru velmi vážně poškodit jak dobré jméno podniku, tak jeho obchodní zájmy v tuzemsku a zejména v zahraničí.

V reakci na interpretaci výroků Bočka v médiích to dnes řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. „Předjímaly jakýsi nedobrý stav pivovaru, přičemž do dnešního dne nebyl zkontrolován ani jediný doklad,“ uvedl mluvčí.

„Náměstek ministra zemědělství Roman Boček nepředjímal před auditem Budvaru "jakýsi nedobrý stav pivovaru“, jak popisuje ve zprávě mluvčí Budvaru Petr Samec," reagoval na vyjádření vedení Budvaru mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. „Náměstek Boček pouze konstatoval, že předložené dokumenty neposkytly zcela uspokojivou odpověď na možná rizika zejména ve známkoprávní oblasti. Nicméně, jak náměstek zdůraznil, je předčasné dělat jakékoliv závěry, dokud neproběhne audit,“ uvedl mluvčí.

Boček si během návštěvy pivovaru v minulém týdnu podle mluvčího ministerstva Jana Žáčka nechal předložit některé doklady. Výsledek předběžné kontroly, jak uvedl v tisku, ho prý neuspokojil. Předložené podklady zejména ve známkoprávní oblasti mu údajně neposkytly zcela uspokojivou odpověď na možná rizika. Stěžejní výsledky má přinést ve středu zahájený audit. Obdobný se konal naposledy v roce 2003.

Auditoři se ve středu s vedením podniku domluvili, že kontrola v Budvaru bude zaměřena na období 2009 až 2011. Kontrolovat se bude systém organizace a řízení firmy, dále systém výběrových řízení a nákupu, oblast marketingu a činnost dceřiných společností. Téma známkoprávních sporů podle mluvčího pivovaru na středečním jednání zmíněno nebylo.

Samec zdůraznil, že duševní vlastnictví včetně soudních sporů o něj bylo v nedávné minulosti analyzováno renomovanou advokátní kanceláří, která pracuje pro ministerstvo zemědělství jako poradce pro transformaci podniku na akciovou společnost. „Analýza nevytkla Budějovickému Budvaru žádné pochybení, které by bylo způsobeno postupem Budějovického Budvaru v těchto sporech,“ řekl mluvčí.

Privatizace Budvaru

Budějovický Budvar vede dlouhododobě spor o značku Budweiser s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě, Budějovický měšťanský pivovar. Dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru.

Označení Budweiser používá nejen měšťanský pivovar, ale ve světě ještě častěji Budvar. Oba pivovary se se společností Anheuser-Busch, která je od roku 2008 součástí největší světové pivovarnické společnosti Inbev, o název Budweiser soudí již téměř 34 let.

„Za posledních deset let bylo ukončeno v oblasti známkoprávních sporů celkem 124 případů. Budvar vyhrál v 88 případech, osm skončilo smírem nebo remízou a jen v 28 neuspěl,“ shrnul mluvčí.

Samec připomněl, že Budějovický Budvar je jak pod neustálou kontrolou svého zřizovatele, tedy ministerstva zemědělství, tak i mnoha orgánů státní správy. Rozhodnutí o auditu respektuje, neboť audit je standardním nástrojem výkonu vlastnických práv.

Financování z vlastních zdrojů

Budvar za posledních 20 let nečerpá žádné peníze ze státního rozpočtu, činnosti financuje výhradně z vlastních zdrojů. Podnik, jako každá obchodní společnost, prochází každoročním nezávislým auditem v rámci uzávěrkových účetních prací a přípravy výroční zprávy. Minimálně čtyřikrát ročně jedná o hospodaření podniku dozorčí rada. Čtvrtletně výsledky putují ke zřizovateli. Kromě toho se v podniku konají kontroly finančního, celního a dalších orgánů. V roce 2010 jich bylo 15, loni 13.

Nové vedení ministerstva provedlo v lednu dvě změny v dozorčí radě. Nezařazeného poslance Michala Doktora (dříve ODS), vystřídal právník Tomáš Jindra. Druhým novým členem je jihočeský podnikatel a člen Věcí veřejných Jiří Lexa, který zaplnil dlouhodobě uvolněné místo ve dvanáctičlenné dozorčí radě.

Budějovický Budvar loni prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii. Meziročně loni podnik dosáhl také nárůstu tržeb o 1,9 procenta. Výstavem drží čtvrtou příčku v Česku. Loni vyvezl téměř polovinu své produkce.

Jako jediný velký pivovar zůstává ve vlastnictví státu. Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ale nedávno popřel, že by stát chtěl Budvar následně privatizovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info