Každoroční téma - divoká prasata

To, že divočáci páchají škody na zemědělských kulturách a že se toto stalo i na golfovém hřišti, nám samozřejmě není lhostejné. Každoročně spolupracujeme s vlastníky zemědělských pozemků na zabránění škod touto zvěří. Bez této vzájemné spolupráce se škodám jen těžko zamezuje.

Divoká prasata se dokonale přizpůsobila životu v současné kulturní krajině, kde se dokážou skrývat a vyhýbat nástrahám činěným člověkem. V zimních měsících se zdržují v rozsáhlých lesních komplexech, po zbytek roku se stěhují do polních kultur. Odtud pak vychází za potravou i několik kilometrů daleko.

V loňském roce proběhl semenný rok dubu a buku. Jejich plody jsou přirozenou potravou divokých prasat. Tyto stromy divočáci v noci vyhledávají, aby zde hledali spadlé žaludy a bukvice.

Nevyhýbají se ani golfovému hřišti, kde jsou duby hojně zastoupeny. Zvykli si, že jim zde nehrozí žádné nebezpečí, protože zde nejsou celoročně loveni. Paradoxně nebyla golfová hřiště zákonem o myslivosti vyňata z honebních pozemků a platí zde provoz jako v okolních částech honitby. Stěží si však lze představit myslivce, jak zde v sezoně golfu číhá na divočáky se zbraní v ruce.

Ihned poté, co jsme zjistili, že divočáci navštívili golfové hřiště, jsme kontaktovali představitele hřiště a s jejich souhlasem jsme zde umístili pojízdný posed. 20 myslivců se zde střídalo v hlídání celé mrazivé noci. Divočáci přestali hřiště navštěvovat. Protože však přijde sezona, kdy se začne hrát golf, budeme muset pojízdný posed odvézt.

Je třeba tedy najít jiné řešení, jak případným škodám zamezit. Podle zákona o myslivosti je vlastník honebních pozemků povinen činit přiměřená opatření k zabránění škod působených zvěří, přičemž však nesmí být zvěř zraňována. Nejúčinnější by bylo celý areál oplotit. S tím však majitel zřejmě nebude souhlasit.

Další řešení je instalace tolik propagovaných chemických zradidel, která jsou cítit směsicí pachů velkých predátorů. Ta se nám však v minulosti neosvědčila, protože se hojně instalují kolem silnic a zvěř s nimi často přichází do styku. Naučila se, že jí zde nehrozí žádné nebezpečí. Tyto překonává a dokonce přijímá potravu v jejich těsné blízkosti. Nejvíce se nám osvědčila instalace lidských vlasů, které se rozvěsí na inkriminovaných místech. Máme zkušenost, že divočáci tímto způsobem zavětřené pole oseté kukuřicí přestali navštěvovat. Je však nutno vlasy zhruba po týdnu obměňovat za čerstvé. Tato metoda je levná a dle našeho názoru účinná.

Se souhlasem představitelů golfového hřiště jsme v areálu nainstalovali 100 kusů dřevěných hranolů, na které se zavěsí perforované plastové sáčky s lidskými vlasy.

Účinné by také bylo z areálu hřiště a jeho okolí vytěžit všechny plodonosné dřeviny, jako jsou již zmiňované duby a buky, ale také ovocné stromy. Dále nové již nevysazovat, což se bohužel na golfovém hřišti v minulosti dělo.

V minulosti stavy divokých prasat regulovali velcí predátoři. Ti však byli vyhubeni, jejich funkci zastává člověk. Je jasné, že činnost myslivosti je v naší společnosti nezastupitelná. Je nutné, aby vlastníci honebních pozemků a místní myslivci spolupracovali při monitorování škod zvěří a aby k odvrácení škod za spolupráce s orgánem státní správy využili všechny možné dostupné prostředky.

Libor Štancl, Honební společenství Vanov

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info