E15: Stát prodá majetek ZVHS, výnos by mohl činit desítky mil. Kč

Stát prodá majetek Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS), jejíž činnost letos skončí. Prodávat se budou budovy a rybníky, vynést by mohly desítky milionů korun. Prodej ve velkém zatím nezačal, čeká se na metodiku, kterou zpracovává ministerstvo zemědělství. Píše to dnešní deník E15. ZVHS prochází transformací, loni od ní převzaly správu drobných vodních toků Povodí a Státní podnik Lesy ČR. Ministerstvo zemědělství si od zrušení ZVHS slibuje stomilionové úspory.

Potenciálním kupcům budou nabídnuty zejména budovy vhodné pro bydlení či pro kanceláře a rybníky. Například Povodí Moravy v posledních dvou měsících inzerovalo prodej šestice objektů za zhruba 20 milionů korun. "U nádrží a rybníků půjde zásadně o taková vodní díla, která nejsou významným vodním zdrojem, nemají podstatné protipovodňové funkce a efekty a navíc patří zásadně do takzvané čtvrté kategorie vodních děl, u kterých bezpečnostní dohled zajišťuje vlastník," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Podle mluvčí Povodí Moravy Veroniky Slámové půjde většina výnosů z prodeje do údržby drobných vodních toků, které jsou ve špatném stavu.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info