Malí vinaři založili asociaci, chtějí zrušit Vinařský fond

Menší moravští vinaři založili Vinařskou asociaci, která kritizuje Svaz vinařů a státem zřízený Vinařský fond. Tomu například vytýkají to, že podporuje lahvování vín a ne samotné domácí vinařství. Asociace odmítá Svaz vinařů a chce přímo zrušení Vinařského fondu. Informují o tom Lidové noviny (LN). Mezi zakladateli asociace je například dvojnásobný držitel titulu Vinař roku Josef Valihrach nebo Vladimír Železný, který ovládá firmu Tanzberg Mikulov.

"Je to poměrně čerstvé, zatím dáváme dohromady další postup," řekl deníku Valihrach. Vinařský fond, kterému malí vinaři odvádějí na podporu domácího vinařství padesát haléřů z každého litru vína, podle asociace ovládají velké firmy, které hrozny dovážejí. Asociace proto přijala dokument, v němž tvrdí, že Vinařský fond podporuje pouze lahvování vína nikoliv domácí vinařství.

Ředitel fondu Jaroslav Machovec prý výhrady zatím zaslechl jen neoficiálně. Podle něj jde ve sporu asociace s velkými firmami o nepochopení. Kritice se nevyhnula ani nejúspěšnější akce fondu Svatomartinské, která je prý spojována také s vínem "mrzké ceny a kvality". Za to podle asociace může vliv velkých dodavatelů, kteří jsou v radě fondu s politiky. Poukazují například na bývalého politika ODS Milana Venclíka, kterého nominoval Svaz vinařů.

Předseda svazu Jiří Sedlo dává celou situaci do spojení s blížící se volbou nového vedení. "Volit se má 21.2., v mnohém mi atmosféra připomíná dění v podobné situaci v roce 2008," řekl LN Sedlo. Podle asociace, která také odmítá záměr ministra financí Miroslava Kalouska uvalit na víno spotřební daň, je svaz nereformovatelný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info