Unie udělila čaji Darjeeling speciální označení, které chrání jeho původ

Čaj Darjeeling se stal prvním produktem Indie, kterému Evropská unie udělila tzv. označení původu. Znamená to, že jeho vysoká kvalita je nyní právně chráněna a pod stejným označením se nesmí prodávat jiný čaj, než ten, který prochází přímo z oblasti Darjeelingu. Podle Indické čajové asociace tak Darheeling potvrdil své výjimečné postavení mezi čaji.

Evropská unie nedávno zaregistrovala název „Darjeeling“ jako tzv. chráněné označení původu pro vysoce ceněný černý čaj pocházející ze stejnojmenného indického regionu.

Chráněné označení původu uděluje Unie zemědělským produktům a potravinám, které mají specifickou vazbu k určité geografické oblasti. V určeném regionu se tak musí odehrávat alespoň jedna z fází výroby nebo zpracování daného produktu.  

Čaj Darjeeling je v pořadí sedmým výrobkem ze zemí mimo EU, který tento status obdržel. Označení původu prozatím chránilo kolumbijskou kávu a pět produktů pocházejících z Číny. Darjeeling je tak prvním výrobkem z Indie, kterému bylo uděleno takové označení.

„Je to historický úspěch pro všechny výrobce i milovníky tohoto světově proslulého čaje,“ řekl předseda Indické čajové asociace S. S. Bagaria.

Díky registraci nyní musí čaj prodávaný v EU pod tímto označením skutečně ze 100 % pocházet z darjeelinského regionu a musí být zpracován tradičním ručním způsobem. „Očekáváme nárůst vývozů. Dosud se totiž pod tímto jménem prodával i čaj, jehož směs obsahovala jen velmi malý podíl pravého Darjeelingu,“ uvedl.

Spory o čaj

Odhady čajového průmyslu uvádějí, že přibližně 80 čajových farem vyrábí v Darjeelingu každoročně 10 milionů kilogramů čaje. Na celém světě se přitom každý rok prodá 40 milionů kilogramů čaje pod takovým označením. Rozhodnutí EU je proto zásadní, neboť téměř čtyři miliony kilogramů Darjeelingu se dováží právě do Evropy.

Udělení chráněného označení původu se přitom neobešlo bez komplikací. Proti udělení registrace se ozvaly kritické hlasy z Francie, Německa, Itálie, Rakouska a Velké Británie. Jejich zástupci v Evropské čajové komisi například namítali, že výjimečnou pověst čaje Darjeeling pomohli vybudovat evropští obchodníci s čajem, a nikoliv pěstitelé a pracovníci na plantážích.

Tyto námitky Evropská komise zamítla s tím, že know-how darjeelinských pěstitelů a specifické přírodní podmínky stejnojmenné oblasti kvalitu a pověst čaje naopak ovlivňují velmi významně. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info