Další zhoršení výsledků agrárního zahraničního obchodu v roce 2011

Zatímco v trendu výsledku hospodaření v zemědělství a v cenách placených zemědělským výrobcům se v loňském roce podařilo dosáhnout určitého pozitivního obratu, zůstávají věci, kde se obratu dosáhnout nepodařilo. Jedná se o rozměr zemědělství a o záporné saldo agrárního zahraničního obchodu, které se zužováním rozměru souvisí a v podstatě je koncentrovaným ukazatelem stavu a vývoje agrární sféry. Vždy jsme podrobovali kritice to, že vyrábíme a obchodujeme méně a méně, aby druzí mohli vyrábět a obchodovat více a více.

Za roky 1994 až 1996 činilo průměrné záporné saldo agrárního zahraničního obchodu ČR mínus 15,1 mld. Kč. Za roky 1997 až 1999 činilo průměrné saldo mínus 20,5 mld. Kč, za roky 2007 až 2009 to bylo mínus 29,5 mld. Kč. V roce 2010 záporné agrární saldo činilo mínus 34,6 mld. Kč a v r. 2011 bylo dosaženo historicky nejhorších výsledků, kdy agrární saldo dosáhlo na -34,7 mld. Kč. Jedná se o zcela opačný trend agrárního salda než v EU, kde se agrární saldo ze záporných hodnot blíží stále více kladným hodnotám.

S útlumem zemědělství ČR souvisí expanze dovozů a týká se to zvláště živočišné výroby a obecně výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Rychleji než agrární vývozy dlouhodobě rostou agrární dovozy a to zejména masa, masných a mléčných výrobků. Záporné saldo ze zahraničního obchodu masem v r. 2010 dosáhlo téměř -12,7 mld. Kč, vloni to bylo již -14,3 mld. Kč, což je absolutně nejvíc ze všech 24. tříd celního sazebníku. Toto saldo se od r. 2000 zvětšilo 13 krát a nejrychlejších temp nabralo po vstupu do EU. Před vstupem v r. 2003 byl podíl záporného agrárního salda ze zahraničního obchodu masem na celkovém záporném agrárním saldu 8%, v r. 2011 již 41%. Pokud se trend nezmění, za pár let může činit polovinu záporného agrárního salda ČR maso. Řešení rozhodně nespočívá v tom, že snížíme tuzemskou produkci. K této věci můžeme konstatovat, že snížení produkce v ČR o jakékoliv množství se na trhu hbitě vyrovná, jinými slovy o kolik snížíme produkci my, o to více se doveze k nám.

Přílohy k TZ

Vývoj agrárního zahraničního obchodu ČR

Vývoj v agrárním zahraničním obchodě ČR masem (v mil. Kč)

 

  • Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Předseda Zemědělského svazu ČR: Ing. Martin Pýcha,  tel.: 602 790 273, pycha@zscr.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info