Pokles stavů srnčí zvěře - Výzva ke spolupráci

V průběhu posledních dvou let dochází v řadě honiteb k výrazným poklesům stavů srnčí zvěře.

Honitby, které tyto informace zatím poskytly, se nachází v různých částech České republiky a v různých typech honiteb od lužních lesů jižní Moravy až do podhůří Krkonoš a Krušných hor. Dosavadní domněnky  o příčinách tohoto poklesu se také velmi různí.

V zájmu zjištění objektivních příčin tohoto poklesu žádá Středoevropský institut ekologie Brno  společně s Katedrou ochrany lesa a myslivosti FLD České zemědělské univerzity v Praze uživatele honiteb, ve kterých byl v posledních letech zaznamenán významný pokles stavů srnčí zvěře a kteří mají zájem o spolupráci na řešení tohoto problému, aby písemně či telefonicky kontaktovali níže uvedenou adresu, resp. telefonní číslo, kde obdrží další informace, týkající se této problematiky.

Zájem máme o veškeré údaje, které by se mohli vztahovat ke změnám početních stavů srnčí zvěře a to i z honiteb, ve kterých dosud nebyl výrazný pokles početních stavů srnčí zvěře zaznamenán. Jedná se především o změny v intenzitě dopravy, změny v zemědělském využívání polních ploch, změny v početnosti jiných druhů zvěře (černá zvěř, sika), vliv intenzivního lovu,  poruchy zdravotního stavu (fibropapilomatóza, intoxikace, parazitózy),  nelegální lov či další faktory, které v daných podmínkách považuje uživatel honitby za příčinu či významný faktor, podílející se na poklesu stavů srnčí zvěře.

O získaných poznatcích a výsledcích terénních šetření budeme informovat na stránkách časopisu Myslivost a průběžně na webových stránkách  www.siez.cz. Za spolupráci předem děkujeme.

Kontaktní adresa  iez@vfu.cz  ,  tel.  541562122

MVDr. Pavel Forejtek, CSc. ,  Doc.Ing.Jaroslav Červený, CSc.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info