MZe: Šéf Budvaru slíbil, že bude spolupracovat s kontrolory

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se na dnešní schůzce s ředitelem Budějovického Budvaru Jiřím Bočkem dohodl na stanovení dalšího postupu kontroly hospodaření ve firmě. Boček, který dosud odmítal vydat kontrolorům doklady, slíbil součinnost. Výsledky auditu v podniku, který je posledním velkým pivovarem v majetku státu, mají být známy během několika týdnů. ČTK dnes o tom informovalo ministerstvo zemědělství (MZe).

Boček, který dosud nechtěl vydat doklady auditorům, vyslaným ministerstvem před týdnem do Budvaru, slíbil, že bude s kontrolory spolupracovat. Obě strany se také dohodly, že v průběhu kontroly nebudou dále eskalovat mediální spory a k výsledku kontroly se vyjádří až po jejím skončení, uvedlo MZe.

Podle požadavku Budvaru byla kontrolní skupina posílena o zaměstnance ministerstva. Kontrolu v pivovaru pro ministerstvo provádí auditorská společnost HZ Consult. Vedení podniku dosud s kontrolou nesouhlasilo s tím, že v kontrolním týmu není zástupce ministerstva, což podle Bočka vyžaduje zákon.

Bendl minulý týden zahájil v Budvaru mimořádný audit s odůvodněním, že zde od roku 2003 kontrola nebyla. Boček začátkem týdne odmítl vydat kontrole doklady, dokud mu Bendl mimo jiné nevysvětlí její důvod. Obavy o osud pivovaru v úterý vyjádřili zaměstnanci Budvaru, kteří poslali dopis premiérovi Petru Nečasovi.

Bendlovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole.

Budvar vede dlouhododobě spor o značku Budweiser s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě, Budějovický měšťanský pivovar. Dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru.

Šéf Budvaru v úterním pořadu České televize Hyde park uvedl, že vždy, když se změní majoritní vlastník ve druhém budějovickém pivovaru, tak velmi brzy následuje útok na Budvar. Podstata podle něj vychází z všeobecně známé objednávky firmy Anheuser-Busch. Ta požaduje spojení obou pivovarů a následný prodej. Boček dodal, že tento scénář se již po několikáté opakuje. Současná mediálně diskutovaná kontrola prý není nic jiného než krycí manévr tohoto projektu.

Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost, mimo jiné proto, aby stát mohl z firmy inkasovat dividendy. Bendl ale nedávno popřel, že by stát chtěl Budvar následně privatizovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info