Stavy prasat v ČR klesly na historické minimum

Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší číslo od roku 1921, odkdy je statistici sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo takřka o pětinu méně než ke stejnému datu předloni, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží průměrně kolem 40 kilogramů na osobu. Podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala dnes již polovina vepřového na tuzemském trhu pochází z dovozu.

Chov prasat je pro většinu tuzemských chovatelů již několik let ztrátový a hospodařit delší dobu s červenými čísly je podle Stibala neudržitelné.

"Ani my jsme neočekávali takový brutální pokles stavů. Je to tragédie. Bude to mít trvalé negativní důsledky pro celý agrární systém. Bude tady trvalý nadbytek obilí," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba.

Trvající úbytek prasat způsobuje každoroční problémy s odbytem obilí, které je základní složkou krmných směsí pro prasata a ztrácí tak užití. Stále větší část obilí z Česka tak míří do zahraničí a s ním i přidaná hodnota, která vzniká zejména v živočišné výrobě.

Ministerstvo zemědělství v loňském roce spustilo nové dotační programy na podporu upadajících chovů prasat. Přestože podle Stibala měla podobná podpora odstartovat již dříve, chovatelům určitě pomohla a nebýt jí, byl by loňský pokles ještě o pět procent vyšší. "O to naléhavější bude vloni započaté podpoře pokračovat," poznamenal Veleba.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info