Úspěšná produkce vepřového masa na Vysočině

Farmáři na Vysočině měli v uplynulém roce největší produkci vepřového masa v zemi, stejně jako o rok dříve.

Své prvenství udržel kraj i přes to, že jejich dodávky loni meziročně klesly o 5,3 procenta na 40.270 tun. Ve výrobě hovězího masa získala Vysočina druhé místo, větší objem zaznamenal kraj Pardubický (ČSÚ).

Vysočina se na republikové produkci vepřového a hovězího masa vloni podílela 15,6 procenty. Oživení se v kraji týkalo jen produkce hovězího a telecího masa. Ve srovnání s rokem 2010 zvýšili chovatelé na Vysočině své dodávky o 8,1 procenta na 11.889 tun. Poraženo bylo 40.897 kusů dobytka, průměrná hmotnost jednoho kusu činila 545 kilogramů.

V celé republice se výroba hovězího masa za minulý rok snížila, a to o 2,9 procenta. Nižší byla v ČR i loňská produkce vepřového masa, v meziročním porovnání o 4,7 procenta. Z chovů na Vysočině bylo loni odvezeno na jatka 412.887 prasat s průměrnou hmotností 113 kg.

Okrajovou záležitostí zůstává v kraji produkce skopového masa, loni ho farmáři prodali jen sedm tun. Živočišná výroba má dlouhodobě významné místo v zemědělských podnicích kraje. Loni na jaře bylo na Vysočině chováno 210.900 kusů skotu, nejvíce v zemi. Prasat bylo 280.900 kusů. Hospodáři se věnují i dříve opomíjenému chovu koz, loni chovali okolo 2800 těchto zvířat. Vysočina patří v chovu koz mezi tři nejvýznamnější regiony.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info