V Česku prodávaná kuřata obsahují bakterie salmonel

Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie.

"Za závažné zjištění testu je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje," stojí v tiskové zprávě časopisu dTest.

Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli. V patnácti vzorcích pak odborníci odhalili termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes. "Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění. Námi zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat, která jsou určena k tepelnému opracování," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Lidé by podle Rozové při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem měli důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info