Pražskému Tesku došla vejce. Slepice je prý v mrazech přestaly snášet

Regály obchodního řetězce Tesco na pražském Smíchově zejí v oddělení vajec prázdnotou. Zatímco normálně si kupující mohou vybírat z pěti několikametrových pater nad sebou, v pondělí se mohou "prát" jen o pár křepelčích vajíček. Tesco říká, že vajec ubylo kvůli mrazům, ve kterých slepice nechtějí nést. Podle expertů však za to mohou zrušené dodávky z chovů s malými klecemi.    

"Nízké teploty způsobily nižší produktivitu nosnic a z tohoto důvodu došlo o víkendu k omezení dodávek vajec," vysvětlila prázdné regály mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.    Během pondělí budou podle ní dodávky vajec obnoveny a výpadek vykryjí dodavatelé řetězce v nejbližších dnech. Ještě v jednu hodinu odpoledne však nebylo do regálů doplněno ani jedno nové vajíčko.    Experti: za nedostatkem nestojí mrazy, ale malé klece   

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby však za nedostatkem vajec bude stát něco jiného. "Mrazy mají vliv jen na snůšku slepic v domácích chovech. Ve velkochovech, z nichž Tesco vejce odebírá, to vliv nemá, takže to je výmluva," říká.    Prázdné regály s vejci v Tesku na pražském Andělu.    

Podle něj může být na vině problém se zásobováním kvůli dodávkám z nevhodných chovů. To jsou ty, které mají příliš malé klece a jejich provozovatelé je nestačili do konce loňského roku zvětšit podle nařízení Evropské unie tak, aby se v nich slepice cítily o trochu lépe.   

Stejně vidí situaci také viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Martin Ditmar. Také podle něj sice mrazy ovlivňují produkci vajec, ale jen u venkovních odchovů, které nemohou být na rozdíl od velkovýrobních hal přitápěny.   

Na nedostatek vajec, který je v Česku patrný, ale podle něj má nyní vliv právě evropská legislativa přikazující zvětšit klece. "Problém je ve vysokých nákladech při rekonstrukci a samozřejmě termín 1. 1. 2012, na který sice farmáři čas měli, ale neměli prostředky k uskutečnění. Pokles počtu nosnic je nyní do 25 procent," říká Ditmar.   

Ceny vajec stouply kvůli klecím o třetinu   

Ceny vajec kvůli tomu podle něj stouply téměř o třetinu. Během posledního týdne se například cena deseti vajec střední velikosti zvýšila z 24,90 Kč na 29,90 Kč a cena třiceti vajec se zvedla z 69,90 Kč až na 79,90 Kč.   

"Další vliv na nedostatek vajec má dovoz z polských farem, kde právě nařízení EU nebylo splněno (požadavek také nesplnila řada maďarských chovatelů, pozn. red.), bohužel dovoz vajec z Polska významně ovlivňuje český trh. Největší dovozci vajec jsou diskontní řetězce a ty nyní hledají náhradu u českých a německých dodavatelů," popisuje situaci viceprezident SOCR.   

Na dovoz polských vajec doplatil už v polovině ledna Kaufland, který musel vrátit zásilku poté, co ji v jeho obchodech objevili veterináři.    Síť obchodů Spar, které Ditmar vedle funkce v SOCR šéfuje, podle něj problémy s dodávkami vajec nemá. Ostatní řetězce se zatím nevyjádřily.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info