Elektronické ušní známky pro ovce a kozy

V Německu byla zpochybněna slučitelnost nařízení o individuální identifikaci ovcí a koz v EU pomocí elektronických ušních známek se základními právy. Rozhodovat ve věci bude Evropský soudní dvůr.

Chovatelé ovcí a koz v Evropské unii mohou ještě doufat, že se individuální identifikace ovcí a koz pomocí elektronických ušních známek vrátí opět k identifikaci početních stavů. Jak oznámila advokátní společnost Redeker, Sellner, Dahs správní soud ve Stuttgartu položil Evropskému soudnímu dvoru otázku, zda je příslušné nařízení EU slučitelné se základními právy. V tom spatřuje Asociace německých zemských svazů chovatelů ovcí (VDL) možnost vyvinout další úsilí ve snaze dosáhnout změny právních předpisů.

Advokátní společnost zdůraznila, že požadovaného cíle, kterým je sledování pohybu cílových zvířat a efektivnější boj proti veterinárním nákazám, není možné podle názoru právních expertů implementací příslušného nařízení dosáhnout. Právní zástupci se odvolali mj. na Spolkovou radu, podle níž se u této právní úpravy jedná o „byrokratické opatření bez přínosu s ohledem na veterinární nákazy“.Elektronika v praxi nefunguje. Zpětná dosledovatelnost zvířat se prostřednictvím individuálním identifikace výrazně zhoršila, protože chovatelé musejí dvanáctimístná čísla přečíst a porovnávat je s evidencí stáda. V případě propuknutí nákazy by elektronická individuální identifikace ztížila boj s nákazou. Realizace nařízení EU stojí jen německé chovatele přibližně 15 mil. € ročně. Kromě toho elektronické ušní známky způsobují zvířatům těžká poranění a hnisání ušního boltce.

Podle vyjádření zástupce VDL jsou nejenom němečtí chovatelé ovcí, ale i jejich kolegové z ostatních členských států EU tímto prvním úspěchem povzbuzeni. Zrovna na nejmenším a ekonomicky nejslabším odvětví zemědělství, chovu ovcí a koz, by měl být odzkoušen nejdražší a nejnáročnější způsob identifikace zvířat a to bez zjevného přínosu. VDL bude nyní shromažďovat podněty z celé Evropy a dá je k dispozici Evropskému soudnímu dvoru. Současně Asociace usiluje o navázání přímého dialogu s Evropskou komisí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info