Souhrn událostí uplynulého dne – 15.2.2012

Výsledky agrárního zahraničního obchodu v roce 2011 neznamenají zhoršení

Reakce na tiskovou zprávu Zemědělského svazu ČR. ne 8. února 2012 vydal Zemědělský svaz ČR tiskovou zprávu „Další zhoršení výsledků agrárního zahraničního obchodu v roce 2011,“ jehož hlavním sdělením výše záporného salda, která podle Zemědělského svazu ilustruje nedobré výsledky agrárního zahraničního obchodu ČR.

Vláda projedná změnu dotací "citlivým" odvětvím zemědělství

Systém dotování takzvaných ekonomicky citlivých sektorů zemědělství, mezi něž v Česku patří chov dojného a masného skotu, ovcí, koz a pěstování chmele a brambor na výrobu škrobu, se má počínaje letošním rokem změnit. Předpokládají to návrhy dvou nařízení, které ve středu projedná vláda.

Jihomoravský kraj byl loni 2. největším producentem obilovin v ČR

Jihomoravský kraj byl loni druhým největším producentem obilovin v zemi. Prvenství si jižní Morava drží v pěstování kukuřice na zrno a luskovin. U všech obilovin byl evidován nárůst průměrného výnosu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Vinaři loni sklidili přes 91.000 tun hroznů, rok byl nadprůměrný

Vinaři loni sklidili dvojnásobek hroznů oproti katastrofální neúrodě roku 2010. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic nasbírali přes 91.000 tun hroznů. Sklizeň je mírně nižší, než jaká byla v úrodných letech 2007 a 2008. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

EU prodloužila o dva roky program potravinové pomoci pro chudé

Evropská unie bude další dva roky poskytovat potravinovou pomoc nejchudším obyvatelům unie. Kompromisní návrh, který následoval po dlouhých debatách v Radě EU, dnes schválil Evropský parlament. Poslanci EP tak posvětili program s ročním rozpočtovým stropem 500 milionů eur (12,56 mld.Kč), který v EU funguje od roku 1987 v rámci společné zemědělské politiky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info