Výsledky mimořádné kontroly baleného čerstvého chlazeného drůbežího masa na stanovení přítomnosti salmonel
16.02.2012 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonala v závěru loňského roku mimořádnou kontrolu baleného chlazeného čerstvého drůbežího masa. Cílem kontroly bylo zmapování možného výskytu salmonel, zejména rizikových sérotypů Salmonella Enteritidi a Salmonella Typhimurium v chlazeném drůbežím mase, které v tržní síti přichází do přímého kontaktu se spotřebitelem. Kontrola byla zahájena mimo jiné i jako reakce na změnu nařízení ES č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, která vstoupila v platnost k 1. prosinci 2011.
Vzorky byly odebrány ze zboží domácího i zahraničního původu.
Všech 30 úředně odebraných a laboratorně analyzovaných vzorků bylo vyhodnoceno jako vyhovující uvedenému nařízení. Nebezpečné sérotypy salmonely nebyly v testovaném zboží přítomny.
Zpracoval: Mgr. Michal Spáčil - tiskový mluvčí
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)